VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ: Originalni dosije o ustaškim zločinima biće digitalizovan
Foto: Dado Đilas

negovanje kulture sećanja

VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ: Originalni dosije o ustaškim zločinima biće digitalizovan

Društvo -

BEOGRAD - Originalni nemački dosije o ustaškim zločinima nad Srbima i Jevrejima u Jasenovcu 1941 godine. i 1942. u logorima u Jasenovcu i Staroj Gradiški i na drugim područjima NDH, koji je posle 78 godina dospeo u dokumentaciju Arhiva Vojvodine, biće naučno obrađen i digitalizovan, rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

"Posle naučne obrade pomenutog materijala spremni smo da učinimo sve da se on sačuva i digitalizuje", rekao je Vukosavljević za "Večernje novosti".

Ono što se do sada zna, kazao je on, jeste da je reč o nemačkim izvorima, a da vrednovanje samog sadržaja treba prepustiti stručnjacima.

foto: Damir Dervišagić

Ministarstvo kulture je, prema njegovim rečima, voljno ne samo kada je reč o pomenutoj dokumentaciji već i drugim sadržajima, da se uključi u njihovu zaštitu.

"Na to nas obavezuje negovanje kulture sećanja na ogromne srpske žrtve u Jasenovcu", naglasio je Vukosavljević.

Sve ukazuje na to da su dosije na 300 stranica sa autentičnim nemačkim memorandumima i pečatima vodile službe potčinjene Gestapou. Do detalja su opisana mučenja, a tek potom ubijanja staraca, dece i žena, a deo dokumentacije su i 63 potresne fotografije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track