Najnovije vesti

IZVRŠITELJIMA ĆE BITI SMANJENE NAKNADE Kuburović: Neće biti širenja njihov nadležnosti, ali hoće nadzora nad njihovim radom
Foto: Marina Lopičić

zatezanje situacije

IZVRŠITELJIMA ĆE BITI SMANJENE NAKNADE Kuburović: Neće biti širenja njihov nadležnosti, ali hoće nadzora nad njihovim radom

Društvo

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će predstojećim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) biti smanjene naknade za rad javnih izvršilja, da će se pojačati nadzor nad njihovim radom, kao i da će biti uvedena "e aukcija" za prodaju nepokretnosti u izvršnom postupku.

 

"Neće biti širenja ili ograničavanja nadležnosti javnih izvršitelja već se širi nadzor nad njihovim radom. Jedna od velikih izmena ZIO ticaće se naknade za rad javnih izvršitelja, jer smo utvrdili da postoje brojne aktivnosti koje mogu biti znatno niže tarifirane", ukazala je Kuburović.

 

Ona je podsetila da se tokom prethodne godine radilo na razvoju Pravosudnog informativnog sistema kojim je omogućeno, sudovima, tužilaštvima, izvršiteljima i beležnicima da imaju elektronski pristup podacima, tako da ne moraju više pisanim putem da komuniciraju sa durgim organima.

 

"Za nešto što sada možete da obavite za jedan minut, ne postoji razlog da se takva usluga naplaćuje, tako da će naknade (javnim izvršiteljima) i te kako biti smanjene i svakako će se pojačati nadzor nad njihovim radom", navela je ministarka pravde.

 

Ona je ukazala da će jedna od najvećih izmena ZIO biti uvođenje "e aukcije", kojom će se, kako kaže, isključiti mogućnost zloupotrebe kod prodaje nepokretnosti.

 

Prema njenim rečima, Ministarstvu pravde najveći broj pritužbi dolazi upravo na sprovođenje prodaje nepokretnosti.

"Nekad nemate opipljive dokaze da je tu bilo zloupotrebe, ali da bi otklonili svaki vid i mogućnost zloupotrebe, imali transparentan proces i omogućili svima koji žele da učestvuju u tom postupku, zalažemo se za uvođenje e aukcije, a to će na neki način da ograniči izvršitelje", navela je Kuburović.

Radna grupa za izmenu ZIO formirana je prošle godine i njen rad je u toku.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...