DEINA RUKA BIĆE OPET NORMALNA! OGLASIO SE HIRURG NAKON OPERACIJE: Bila iščupana od lakta prema ramenu, ali uspeli smo da je sačuvamo! Mrtav sam umoran, krvav, znojav...
Foto: Kurir

svaka čast

DEINA RUKA BIĆE OPET NORMALNA! OGLASIO SE HIRURG NAKON OPERACIJE: Bila iščupana od lakta prema ramenu, ali uspeli smo da je sačuvamo! Mrtav sam umoran, krvav, znojav...

Društvo -

Na telefon se javio tek što je izašao iz operacione sale, a da se još nije ni presvukao posle intervencije za pamćenje

"Radilo se o potpuno iščupanoj ruci, od lakta prema ramenu... Pored toga što je bila iščupana, ruka je bila i opečena. Ipak, uspeli smo da je sačuvamo i prišijemo vrlo uspešno".

Ovako akademik prof.dr Marko Bumbaširević, čuveni mirkohirurg, opisuje za kako je protekla operacija voditeljke Dee Đurđević, kojoj je autobus jutros, u nezgodi kod bolnice "Dr Dragiša Mišović", otkinuo ruku.

Na telefon nam se javio tek što je izašao iz operacione sale, a da se još nije ni presvukao. Iako je jedva stajao na nogama, doktor je zvučao presrećno što je ovako tešku operaciju do kraja uspeo odlično da izvede.

"Mrtav sam umoran, krvav, znojav, još nisam ni stigao da se presvučem. Odlično smo prišili ruku. Naravno, moraćemo još da je pratimo, ali očekujemo da će sasvim normalno moći da je koristi", poručio je dr Bumbaširević.

Na pitanje koliko je takvih operacija do sada uradio, budući da se smatra osnivačem mikrohirurgije u Srbiji, dr Bumbaširević samo se nasmejao:

"Ih, toliko da ne mogu ni da izbrojim. Verovatno sam uradio dovoljno čim su me postavili za predsednika Evropskog udruženja mikrohirurga", odgovorio nam je kroz osmeh.

Koliko je Deina operacija bila teška i komplikovana, slikovito objašnjava on, pokazuje i to da su morali da urade 10 anastomoza krvnih sudova (prirodno ili veštački stvorena veza između šupljih struktura u organizmu čoveka, prim. aut.).

Operaciju su, zajedno sa prof. dr Bumbaširevićem, izveli prvi asistent Čedomir Vučetić, asistent Palibrk, Dr Petrović Aleksandra i doktor Šarac sa VMA.

Akademik prof.dr Marko Bumbaširević smatra se osnivačem mikrohirurgije u Srbiji kada je, još na početku, radio transplantacije kostiju, prstiju sa nogu na ruke, rekonstrukcije šake.

(Kurir.rs/Telgraf.rs/M. Leskovac/Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track