KURIR OTKRIVA NOVO BAHAĆENJE VOJNE USTANOVE: Spucali 53.000 evra po sobi za renoviranje!
Foto: VU Tara

Afera "Tara"

KURIR OTKRIVA NOVO BAHAĆENJE VOJNE USTANOVE: Spucali 53.000 evra po sobi za renoviranje!

Društvo -

Na obnovu sedam soba, hodnika i zamenu dva lifta u hotelu "Omorika" na Tari biće spiskano 60 miliona dinara. Za te pare može da se izgradi 12 novih stanova za vojsku

Nakon što su za osvežavanje 18 soba u hotelu "Omorika" na Tari spucali čak 40 miliona dinara, rukovodstvo Vojne ustanove "Tara" otišlo je korak dalje, te je ugovorilo renoviranje dodatnih sedam soba, hodnika i zamenu dva mala lifta, i to po ceni od neverovatnih 60 miliona dinara sa PDV, što je više od pola miliona evra (506.756 evra).

Za ove pare moglo je da se napravi 12,7 stanova od po 80 kvadrata po ceni od 500 evra po metru kvadratnom, po kojoj je iz Vlade Srbije najavljena izgradnja stanova za vojsku, policiju i službe bezbednosti.

foto: VU Tara

Ovaj unosan posao pripao je konzorcijumu koji čine tri firme - VMPS sa Novog Beograda, "Stilsoft" iz Zemuna, kao i "Bimbo" iz Beograda, koji je 2017. renovirao 18 soba i jedan apartman u "Omorici" po ceni od 17.500 evra po prostoriji, a o čemu je Kurir već pisao.

foto: Facebook

Renoviranje sedam soba izvođači radova dužni su da završe za 31 dan, a liftove za još 30 dana, što znači da će im dnevnica na ovoj "tezgi" biti ravno 8.307 evra. Iako naručilac posla ima pravo da poništi tender kada dobije samo jednu ponudu, kao što je bio slučaj sa ovom javnom nabavkom, rukovodstvo VU "Tara", sa direktorom Ljupkom Ćirovićem na čelu, takvu odluku nije donelo.

Kako saznajemo od inženjera u jednoj renomiranoj firmi koja se bavi ugradnjom liftova, zamena lifta nosivosti 630 kg sa četiri stanice košta maksimalno 25.000 evra, odnosno oko 2,9 miliona dinara. To znači da je realna cena za zamenu dva ovakva lifta u VU "Tara" oko 5,8 miliona dinara. Kada se ta suma odbije od 49,9 miliona dinara, koliko je ugovorena vrednost posla bez PDV, ostaje da će na renoviranje sedam soba sa klimatizacijom VU "Tara" potrošiti 44 miliona dinara. To znači da će svaka soba koštati više od 6,2 miliona dinara, odnosno oko 53.000 evra bez PDV!

foto: PrintScreen

Goran Rodić iz Građevinske komore kaže da je cena od 53.000 evra za renoviranje jedne sobe veoma visoka. - Zamena lifta te nosivosti košta 4.000-5.000 evra po stanici. U Rusiji smo radili hotel "Hilton", gde je kompletno renoviranje sa nameštajem koštalo 20.000 evra po sobi. Izvođačka cena za hotel sa četiri zvezdice iznosi 700-800 evra po kvadratu, a može da ide i do 1.000 evra ako ima fitnes centre i saune. I sa pregrađivanjem i iznošenjem šuta, 50.000 evra po sobi je mnogo. Proizvodna cena stanova za vojsku koji se sada grade iznosi 450-500 evra po kvadratu. Iznos od 53.000 evra je proizvodna cena stana 70-80 kvadrata. To je velika cena za jednu sobu i zato bi trebalo da se uradi debela analiza i da se dođe do realne cene. Kad bih gradio za sebe, za 53.000 evra mogao bih da napravim kuću od 150 kvadrata - ističe Rodić.

U firmi VMPS, koja se bavi zamenom liftova, rečeno nam je da se za sve informacije o ovom poslu obratimo kompaniji "Bimbo", koja je vođa konzorcijuma.

Ministarstvo odbrane Posle kontrole preduzimamo mere

U Ministarstvu odbrane Kuriru je rečeno da će od rezultata kontrole poslovanja VU "Tara" zavisiti kakve će se mere dalje preduzimati. - Nadležne službe Ministarstva odbrane izvršiće tokom februara kontrolu javnih nabavki koje sprovodi Vojna ustanova "Tara". U zavisnosti od utvrđenog činjeničnog stanja, biće preduzete mere u skladu sa zakonskom regulativom kojom se reguliše predmetna oblast - kažu u Ministarstvu odbrane.

Brojke 49.969.513 dinara bez PDV iznosi ugovorena vrednost javne nabavke 31 dan je rok za renoviranje soba 30 dana je rok za zamenu liftova

Vođa konzorcijuma "Bimbo" Pravimo apartmane s pet zvezdica

Vladimir Nikolić iz kompanije "Bimbo", koja je nosilac konzorcijuma za realizaciju unosnog posla u hotelu "Omorika", kaže da se radi o ozbiljnom projektu: - Predmet radova je izrada sedam master apartmana površine po 75 kvadrata, izrada četiri master sobe površine po 40 kvadrata, koridor između predmetnih apartmana okvirne površine 160 kvadrata i klimatizacija i ventilacija kompletnog prostora obuhvaćenog projektom. Našom ponudom obuhvaćene su kompletne demontaže i rušenja značajnog obima, sa kompletnim građevinskim i enterijerskim opremanjem apartmana i pratećom adekvatnom profesionalnom hotelskom opremom obuhvaćenom projektom. S obzirom na to da hotel poseduje visok nivo sadržaja u standardnoj ponudi, kvalitet radova i opremanja prostora koji će naša firma izvoditi je na nivou pet zvezdica. Prema našoj ponudi, svi navedeni radovi, instalacije i kompletna opremanja iznose oko 370 evra po kvadratu.

Činjenice Šta plaćaju pola miliona evra: - renoviranje pet soba - pretvaranje dva apartmana od 130 kvadrata u dve dvokrevetne i četiri jednokrevetne sobe - zamenu dva lifta nosivosti 630 kg sa četiri stanice - renoviranje hodnika - klimatizaciju renoviranih soba - iznošenje šuta

VU "Tara" Plaćamo iz svojih sredstava

U VU "Tara" kažu da je ova javna nabavka sprovedena u skladu sa postignutim poslovnim rezultatima u poslednje tri godine. - Radi izrade projektne dokumentacije angažovana je projektantska firma "Arhimaster" iz Beograda, koja je procenila da će vrednost radova iznositi 50.654.026,37 dinara bez PDV. Projektom je predviđeno renoviranje sedam soba, pri čemu je planirano da se od dva postojeća apartmana formira šest smeštajnih jedinica, i to dva superior apartmana i četiri superior sobe. Na javnom tenderu izabran je konzorcijum tri firme i to: "Stilsoft" - za sprovođenje radova za klimatizaciju i ventilaciju, VMPS - za ugradnju liftova i BIMBO - za sprovođenje građevinskih radova. Ponuđena vrednost radova procenjena je na 49.969.513,54 dinara bez PDV - piše u odgovoru iz VU "Tara", u kome se dodaje da se ovi radovi ne finansiraju iz budžetskih sredstava Ministarstva odbrane, već iz sopstvenih finansijskih sredstava.

Kurir.rs/ Slavica Tomčić Foto: VU Tara, Facebook, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track