OVO JE NACRT ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE: Funkcioner dužan da prijavi i imovinu rodbine
Foto: Stefan Jokić

Rasprava

OVO JE NACRT ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE: Funkcioner dužan da prijavi i imovinu rodbine

Društvo -

Agencija za sprečavanje korupcije imaće veća ovlašćenja

Drugi krug javne rasprave o Nacrtu zakona o sprečavanju korupcije trajaće do 4. marta, a resorno Ministarstvo pravde poziva sve zainteresovane da dostave svoje primedbe, predloge i sugestije.

Pored promene imena Agencije za borbu protiv korupcije u naziv Agencija za sprečavanje korupcije, nacrt novog zakona proširuje ovlašćenja agencije, pooštrava kontrolu imovine javnih funkcionera, jasnije definiše sukob interesa, kumulaciju javnih funkcija, postupak pred agencijom i drugo.

Jedna od najbitnijih novina je proširenje kruga povezanih lica čiju imovinu i prihode je javni funkcioner dužan da prijavi agenciji. Ova obaveza je proširena na roditelje i decu, odnosno usvojitelje i usvojenike javnog funkcionera, nezavisno od toga da li žive s njim u istom porodičnom domaćinstvu ili ne. Uvodi se obaveza funkcionera da prijavi i podatke o udelu i akcijama pravnog lica u kojima ima preko tri odsto udela ili akcija.

Nadležnost agencije, prema nacrtu, treba da bude proširena i na mogućnost podnošenja krivičnih prijava, zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track