Najnovije vesti

HRAM SVETOG SAVE NA VRAČARU! RADOVI NAPREDUJU! Unutrašnje ukrašavanje ide sjajnim tempom
Foto: TV Hram

ugrađeno je više od hiljadu kvM mozaika u oltarskom delu

HRAM SVETOG SAVE NA VRAČARU! RADOVI NAPREDUJU! Unutrašnje ukrašavanje ide sjajnim tempom

Društvo

Od polovine 2018. do danas ugrađeno je više od hiljadu metara kvadratnih mozaika u oltarskom delu

Radovi na završetku unutrašnjeg ukrašavanja Hrama Svetog Save na Vračaru napreduju sjajnim tempom, a do sada je ugrađeno preko 1.000 metara kvadratnih mozaika u oltarskom delu.

 

foto: Dragana Udovičić

Kreator i glavni tvorac impresivnog mozaika je čuveni ruski umetnik Nikolaj Muhin, koji vodi tim svojih saradnika. Kako prenosi televizija Hram, posle postavljanja mozaičke kompozicije 2018. u potkupolnom delu hrama, površine 1.240 metara kvadratnih, nastavilo se sa istom dinamikom izvođenja radova. Tako je od polovine 2018. do današnjeg dana ugrađeno više od 1.000 metara kvadratnih mozaika u oltarskom delu. Pored kompozicije Hrista Pantokratora s prečnikom ruku od 16 metara kvadratnih, u potpunosti su ukrašene velika i mala konha (ukrasi na svodovima).

 

foto: TV Hram

Potkružni svodovi su ukrašeni prikazima serafima i heruvima, kao i kompozicijom Svetih arhangela Mihaila i Presvete Bogorodice. Takođe, na lukovima potkružnih svodova velike i male konhe namontirani su tekstovi molitvi, što zaokružuje sve prethodno opisane površine. Preostale površine koje će se ukrašavati tehnikom mozaika čine više od 12.000 metara kvadratnih i plan je da se do kraja ove godine završi veći deo tih površina.


Već u sledećoj isporuci mozaika, koja se očekuje početkom marta 2019. godine, predviđene su kompozicije na pandatifima i stubovima i ornamentika na potkupolnom prstenu. U toku je izrada konstrukcije ikonostasa, kao i njegovo umetničko ukrašavanje kamenom, prenela je TV Hram.
Komisija koju je odredio Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve, na čijem čelu je patrijarh Irinej, redovno se sastaje i obilazi radove na projektu završetka hrama.

 


Putin obišao Hram
Ugradio tri kockice

 

foto: Printscreen

Tokom nedavne posete Srbiji, predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je 17. januara, u pratnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Hram Svetog Save na Vračaru. Putin je tom prilikom ugradio tri kockice mozaika u mozaičku kompoziciju Obraz Gospodnji. Dobrodošlicu Putinu u zavetnom hramu srpskog naroda poželeo je patrijarh Irinej. U svečanom dočeku učestvovali su članovi Sinoda SPC, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop bački Irinej, episkop šumadijski Jovan, episkop remezijanski Stefan, vikar patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save.


Kurir.rs/ M. B.
Foto: TV Hram, Dragana Udovičić, Printscreen

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...