Najnovije vesti

BESPOMOĆAN I NAG LEŽAO TRI DANA U URGENTNOM CENTRU: Starijeg Leskovčanina nisu hteli da prime u bolnicu, sinovi odbili da ga vode kući zbog svađe, umro posle tri dana
Ilustracija, Foto: Shutterstock

tuga

BESPOMOĆAN I NAG LEŽAO TRI DANA U URGENTNOM CENTRU: Starijeg Leskovčanina nisu hteli da prime u bolnicu, sinovi odbili da ga vode kući zbog svađe, umro posle tri dana

Društvo

Nakon tri neuslovnih dana provedenih u jako teškom stanju u prostorijama Urgentnog centra Opšte Bolnice Leskovac, šezdesetčetvorogodišnjii Mihajlo Đorđević preminuo je u vlasotinačkom Domu zdravlja gde je danas i prebačen na lečenje, potvrdio je njegov sin Milan.

Urgentni centar Leskovac
Urgentni centar Leskovacfoto: Jugmedia.rs

Mihajlo je u bespomoćnom stanju, iscrpljen i izmoren, sa znacima dehidratacije, ležao potpuno nag u Urgentnom centru Opšte bolnice Leskovac tri dana jer ni na jednom odeljenju nisu želeli da ga prime, a porodica je o njegovom stanju obaveštena tri dana kasnije i takođe je odbila da ga vodi kući uz obrazloženje da je u jako lošem stanju I da mu je potrebna zdravstvena nega, navodi Jugmedia.rs.

“O svemu dalje, ko je kriv a ko nije zato što je mojo tac umro, istraživaće nadležni organi”, kaže njegov sin Milan.

Načelnik Urgentnog centra Miodrag Stojković da ovo nije prvi pacijent o kojem su se brinuli u ovoj službi, a kojeg “niko nije hteo”.

“Ovaj pacijent nije prvi takav slučaj na koji nailazimo, ali nemamo ni čime da presvučemo te ljude. On se uneredio i sestre su ga skinule i sredile. Bio je pokriven. Dijagnoza mu je opšta slabost, bez temperature. Laboratorija mu je uredna, ali sa znacima dehidratacije. Mi ne možemo da ga hranimo jer ne možemo da trebujemo hranu, nemamo stvari da ga obučemo jer nemamo pidžame, jer kod nas pacijenti ne treba da se zadržavaju. A niko ne želi da ga primi i njemu je suđeno da boravi kod nas. Pregledali su ga i internista i neurolog i infektolog, i svi su ga ostavili kod nas. Ovom čoveku je potrebna nega, a sin je odbio, zbog njihovih ličnih razmirica, da ga odvede kući. On je sad kod nas, svi peru ruke od njega i ne postoji nikakva procedura o zbrinjavanju ovog pacijenta”, kaže nam načelnik Urgentnog centra Opšte bolnice Leskovac Miodrag Stojković.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Po rečima načelnika, lekari su još u subotu pokušali da pronađu članove njegove porodice, ali bezuspešno.

“Zvali smo lokalni Centar za socijalni rad, ali je bio vikend i oni su tek jutros o svemu obavestili njegovog sina”, tvrdi Stojković.

Milan Đorđević, sin ovog nesrećnog čoveka je jutros u očajnom stanju zatekao svog oca u Urgentnom centru, ali je odbio da ga odvede kući.

“Zato što sa njim nisam u kontaktu mesecima i ne znam koja mu je dijagnoza niti kako da brinem o njemu. Ostalo je da se čujem sa rođenim bratom i da vidimo kako i gde da zbrinemo našeg oca. Sa druge strane, žalosno je da naš zdravstveni sistem nema načina da na adekvatan način zbrine ovakve pacijente i da je moj otac prinuđen da u ovakvom stanju leži u Urgentnom centru”, ističe Đorđević.

Centar za socijalni rad Leskovac
Centar za socijalni rad Leskovacfoto: Jugmedia.rs

Kako tvrdi, njegov otac je već duže vreme imao problema sa srcem i godinu dana je na listi čekanja za ugradnju baj-pasa.

U leskovačkom Centru za socijalni rad upozoravaju već godinama unazad da su ovakvi socijalni slučajevi, pa i beskućnici, sve veći problem celog socijalnog sistema u Srbiji i da, na žalost, na lokalu ne postoje ustanove za prihvat takvih lica.

(Kurir.rs/Jugmedia.rs, D.Marinković)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...