PREDSEDNIK SRBIJE DANAS ODLIKUJE ZASLUŽNE: Sretenjski orden za Li Mančanga, Borisova, Jerotića ...
Foto: Tanjug

Priznanja

PREDSEDNIK SRBIJE DANAS ODLIKUJE ZASLUŽNE: Sretenjski orden za Li Mančanga, Borisova, Jerotića ...

Društvo -

Povodom Sretenja, Dana državnosti i ustavnosti Srbije, predsednik Aleksandar Vučić odlikovaće danas Sretenjskim ordenjem zaslužne pojedince i institucije u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije, a među laureatima, kako saznajemo, biće i Li Mančang, bivši ambasador Kine u Srbiji, kao i Bojko Borisov, premijer Bugarske.

Jednim od najviših državnih ordena posthumno će biti odlikovan preminuli akademik Vladeta Jerotić, dok će Sretenjski orden prvog reda biti dodeljen i Narodnom muzeju u Beogradu.

Među istaknutim laureatima koje će predsednik Srbiji odlikovati su slavni glumac Mihailo Miša Janketić, poznati hirurg-ginekolog Milan Milenković sa instituta "Karolinska" u Stokholmu, koji je prvi u Srbiji izvršio operaciju presađivanja materice, kao i estradni umetnik Predrag Živković Tozovac. Među dobitnicima ordenja je i Davor Štefanek, osvajač olimpijskog zlata u rvanju i predsednik Sportskog saveza Srbije.

Državna priznanja dobitnicima će uručiti predsednik Aleksandar Vučić na ceremoniji u zdanju Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu. Inače, najviše odlikovanje koje dodeljuje naša zemlja je Orden Republike Srbije na ogrlici (prvi stepen), odnosno na lenti (drugi stepen), koja se uručuju šefovima država i vlada stranih država. U ordenskom sistemu Srbije je još pet ordena - Srpske zastave, Karađorđeve zvezde, Sretenjski, Belog orla s mačevima i Orden zasluga za odbranu i bezbednost. Država će zaslužne pojedince nagraditi i zlatnim i srebrnim medaljama za hrabrost "Miloš Obilić" za zasluge i revnosnu službu.

Sretenje se kao Dan državnosti i ustavnosti Srbije ponovo slavi od 2002. godine u spomen 15. februara 1804, kada je počeo Prvi srpski ustanak, a 1935. donet prvi ustav zemlje.

SLAVI I DIJASPORA U ČIKAGU OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI U Generalnom konzulatu Srbije u Čikagu održan je prijem povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije, u prisustvu predstavnika administracija grada Čikaga i američke savezne države Ilinois, kao i regionalnih federalnih organa, predstavnika srpske zajednice i SPC. Konzul Dejan Radulović istakao je da je Srbija ponosna na veliku srpsku zajednicu u Čikagu i na njen doprinos razvoju dobrih odnosa dveju zemalja, dok je gradonačelnik Čikaga Ram Emanuel u svojoj čestitki napisao da srpska zajednica u Čikagu igra značajnu ulogu u bogatoj etničkoj i kulturnoj raznolikosti grada.

(Kurir/S. Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track