OVOM PESMOM JE DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE OBELEŽEN U LIHTENŠTAJNU: Nju je knez Mihailo Obrenović posvetio tamošnjoj princezi Mariji Jozefi!
Foto: RTS Printscreen

Prvi put ove godine u Ambasadi Srbije

OVOM PESMOM JE DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE OBELEŽEN U LIHTENŠTAJNU: Nju je knez Mihailo Obrenović posvetio tamošnjoj princezi Mariji Jozefi!

Društvo -

VADUZ - Prvi put ove godine u Ambasadi Srbije u Švajcarskoj i Lihtenštajnu, sa sedištem u Bernu, obeležn je Dan državnosti Srbije, saopšteno je iz te ambasade.

Vaduz
Vaduzfoto: Profimedia

Dan državnosti je obeležen juče uz zvuke pesme Što se bore misli moje koju knez Mihailo Obrenović sredinom 19. veka posvetio princezi Mariji Jozefi od Lihtenštajna.

foto: KURIR

Svečanost je održana u Vaduzu, a ambasadorka Snežana Janković istakla je da diplomatske odnose Srbije i Lihtenštajna, zasnovane pre 15 godina, krase međusobno uvažavanje, dobra saradnja i prijateljstvo.

foto: Profimedia

Ona je, takođe, naglasila da ima mnogo prostora da se odnosi dveju zemalja dodatno unaprede, posebno na ekonomskom, obrazovnom i kulturnom planu, te da je svaka inicijativa za produbljivanje saradnje Srbije i Lihtenštajna, sedišta svetskih banaka i finansijskih institucija, dobrodošla i da će biti rado prihvaćena s naše strane.

foto: Profimedia

Kako je saopšteno iz Ambasade, proslavi su prisustvovali su predstavnici lihtenštajnske vlade, diplomatskog kora, direktor Narodnog muzeja Lihtenštajna i brojne ugledne zvanice iz poslovnog sveta, od kojih su mnoge izrazile želju za poslovnom saradnjom sa Srbijom.

Dan državnosti Srbije svečano je obeležen i u Parizu

Dan državnosti Srbije svečano je obeležen i u Parizu, u organizaciji Ambasade Srbije u Francuskoj, i u prisustvu velikog broja javnih ličnosti te zemlje.

Na prijemu, u četvrtak, 14. februara, prisutnima su se obratile ambasadorka Srbije u Francuskoj Nataša Marić, kao i poslanica i predsednica grupe prijateljstva Francuske i Srbije u francuskom parlamentu Živka Park.

Ambasadorka Srbije u Parizu Nataša Marić se tom prilikom zahvalila svim Francuzima - novinarima, profesorima, vojnicima, umetnicima, dobročiniteljima i svima onima koji su, kako je istakla, godinama radili i još uvek istrajno rade na promociji Srbije, a koji su i te večeri došli da sa svojim srpskim prijateljima proslave Dan državnosti Srbije.

Marić je, takođe, istakla značaj srpske dijaspore u izgradnji neraskidivih veza koje spajaju dva naroda.

Poslanica Park je istakla da su odnosi dve zemlje, i na političkom i na ekonomskom planu, u usponu i da predstoji realizacija posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji. Ona je istakla i da će ministarka za Evropu Natali Luazo 25. februara posetiti Beograd, što će biti dobra prilika za razmenu mišljenja sa srpskim zvaničnicima o najvažnijim pitanjima.

Park je podvukla značaj obeležavanja primirja u Prvom svetskom ratu i kazala da je tim povodom prošlog novembra boravila u Beogradu.

Prijemu su, uz predstavnike diplomatskog kora i visokih vojnih zvaničnika, prisustvovali i senatorka i predsednica Grupe prijateljstva Francuska-Balkan u Senatu Francuske Marta de Sidrak, senator Olivije Kadik, poslanica i članica Spoljnopolitickog odbora Nacionalne skupštine Liliana Tangi, direktor Vansi-a Nikola Notber, zamenik urednika Figaroa Žan Kristof Buison, pisac i novinar Patrik Beson, glumac Žan Mark Bar, kao i unuk francuskog generala Tranijea iz Prvog svetskog rata Pjer Tranije, i penzionisani pukovnik i pripadnik specijalnih snaga Francuske, odlikovan ordenom Svetog Save, Žak Ogar.

Srbija 15. februara slavi svoj nacionalni praznik, Dan državnosti - Sretenje, u znak sećanja na dva događaja koja bitno opredeljuju njen nacionalni identitet, početak ustanka protiv Turaka za oslobođenje 1804. i donošenje Sretenjskog Ustava iz 1835. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track