RODITELJI NESTALIH BEBA NAKON SASTANKA: Savet Evrope će naterati državu da pokrene istragu
Foto: Profimedia

Borba

RODITELJI NESTALIH BEBA NAKON SASTANKA: Savet Evrope će naterati državu da pokrene istragu

Društvo -

Nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika Direktorata za ljudska prava Komiteta ministara Saveta Evrope i roditelja nestalih beba, iz Beogradske grupe roditelja poručuju da su veoma zadovoljni i da veruju da će delegacija iz Strazbura konačno naterati državu da krene u istražne radnje.

Delegacija iz Strazbura juče je stigla u Beograd, a ovo je inače prvi put da ta delegacija organizuje ovakvu vrstu sastanka sa udruženjima roditelja nestalih beba. Kako saznajemo, roditelji su morali da potpišu deklaraciju o tajnosti sastanka, stoga detalje ne mogu da iznose u javnost. - Kao član Beogradske grupe roditelja nestalih beba, zadovoljan sam kako je protekao sastanak. Ljudi su nas saslušali, mislim da su shvatili suštinu našeg problema. Očekujemo da će Komitet Saveta Evrope sa svojim mehanizmima nešto učiniti i naterati državu da konačno krene u istražne radnje i otkrivanje istine - rekao je za Kurir Nikola Šegrt iz Beogradske grupe roditelja.

Inače, delegacija iz Strazbura verovatno se odlučila na ovaj korak zato što je od presude u Strazburu prošlo šest godina, a državi je bilo naloženo da do 2014. godine sprovede presudu. Po toj presudi, Srbiji je bilo naloženo da pronađe nezavisni mehanizam kako bi istražili svaki slučaj ponaosob i došli do toga gde su nestale bebe, a drugi deo se odnosio na to da se roditeljima novčano nadoknadi za pretrpljen bol.

Direktorat za ljudska prava SE

Što pre usvojiti zakon o rešavanju

sučajeva nestalih beba

Kristof Poirel iz Direktorata za ljudska prava SE izjavio je da su ponovo zatražili od zvaničnika Srbije da što pre usvoje zakon o reševanju slučajeva nestalih beba, kao i o ispunjenju presuda Evropskog suda za ljudska prava. Predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samopuravu Petar Petrović najavio je da će na jednoj od prvih sednica proletnjeg zasedanja Skupštine na dnevni red biti stavljen zakon o reševanju slučajeva nestalih beba.

Kurir.rs/ M. B.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track