EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA UPOZORAVA: Sumnjive finansijske radnje humanitaraca iz organizacije "28. jun"

SPC

EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA UPOZORAVA: Sumnjive finansijske radnje humanitaraca iz organizacije "28. jun"

Društvo -

Bez blagoslova Pokušaj da se manja donacija vernice iz inostranstva proglasi kao njihov dar predstavlja primer zloupotrebe

Eparhija raško-prizrenska, s vladikom Teodosijem na čelu, upozorila je javnost i vernike na sumnjive aktivnosti i finansijske zloupotrebe koje čini organizacija "28. jun". Crkva se ogradila od navoda da s tom organizacijom sarađuje i pozvala nadležne organe da ispitaju njen rad!

Organizacija "28. jun" se u javnosti predstavlja kao najaktivnija humanitarna organizacija za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i aktivni borac za prava Srba.

- Postoje indikacije o mogućim zloupotrebama koje ova organizacija vrši pokrivajući netransparentno prikupljanje sredstava za Srbe medijskom kampanjom preko društvenih mreža. Apelujemo na vernike da budu oprezni zbog mogućih zloupotreba finansijske prirode. Sve vesti o saradnji sa crkvom na KiM su izmišljene - navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske i dodaje:

- Pomenuta organizacija se hvali i posetama i "donacijama" manastirima Svetih arhangela kod Prizrena i Devinoj vodi kod Zvečana. Nijedan manastir nije ništa tražio ni dobio od ove organizacije i pokušaj da se jedna manja donacija vernice iz inostranstva manastiru Devina voda proglasi kao dar "28. juna" u javnosti, i tim povodom pokrene šira akcija skupljanja novca za ovaj manastir, predstavlja grub primer zloupotrebe, što može predstavljati i indiciju da je ovaj pokret prikupljao sredstva za koja nema pokrića gde se koriste, a sve pod vidom tobožnje pomoći manastirima - ističe se u saopštenju.

Eparhija ističe da su joj aktivnosti "28. juna" o peticiji za zaštitu Srba i baštine na KiM nepoznate, kao i da nisu rađene s blagoslovom episkopa.

Organizacija "28. jun" Navodi Eparhije su neistiniti

Humanitarna organizacija "28. jun" pomenute navode ocenjuju kao neistinite i uznemirujuće, oni u saopštenju ističu da nisu pozvali na prikupljanje sredstava za manastir Devine vode, već da su donaciju od 2.000 kanadskih dolara realizovali iz sopstvenih sredstava.

- Što se tiče manastira Svetih arhangela, ni u jednoj objavi nije navedeno da je manastiru bilo šta donirano. Nejasno je kako je akt pokretanja peticije za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa na KiM protumačen kao negativan. Organizacija "28. jun" stekla je konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama pre 18 meseci, važno je istaći da je finansijsko poslovanje organizacije detaljno provereno od strane kanadske računovodstvene firme koja kontinuirano o finansijama vodi računa - naveli su oni u saopštenju, uz koje su priložili račune i dodali da su ovo pokušaji da se ukalja njihova reputacija.

Kurir.rs/ M. Branković Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track