DRAMA U CENTRU BEOGRADA: Izvršitelji hteli da isele baku od 90 godina, komšije je odbranile!
Foto: Slavica Tomčić

Prinudno

DRAMA U CENTRU BEOGRADA: Izvršitelji hteli da isele baku od 90 godina, komšije je odbranile!

Društvo -

Nepokretna Mara Džanković ostaje u stanu u Sarajevskoj ulici, u kom živi već 70 godina. Kamion za selidbu čekao ispred zgrade, kao i policija i Hitna pomoć

Nepokretna 90-godišnja baka Mara Džanković, koja boluje od plućne embolije, juče nije iseljenja iz stana u Sarajevskoj ulici, u kom živi 70 godina, jer se javna izvršiteljka Mirjana Dimitrijević nije pojavila na zakazanom izvršenju u 12 sati.

U odbranu bolesne baka Mare stale su komšije i predstavnici Združene akcije "Krov nad glavom", koji su se u velikom broju okupili ispred ulaza u njenu zgradu kako bi sprečili izvršitelje da je isele. Ispred ulaza je bilo i dosta policajaca i Hitna pomoć, a tu je bio i kamion za selidbu.

foto: Slavica Tomčić

- Baka Marina porodica ne osporava dug koji ima prema fizičkim licima, ali od izvršiteljke Mirjane Dimirijević traži odlaganje iseljenja za mesec dana, dok se baka Marino zdravstveno stanje ne stabilizuje i dok ne prođe hladno vreme. Ona je 11. januara otpuštena iz bolnice na kućno lečenje i prvo iseljenje, koje je bilo zakazano za 15. januar, odloženo je za 30 dana zbog njenog jako lošeg zdravstvenog stanja. Članovi porodice su tražili da se izvršenje odloži za dva meseca, ali izvršiteljka je novo iseljenje zakazala za 18. februar. Radnica iz Centra za socijalni rad je dolazila i njen stav, kao i stav lekara Hitne pomoći, jeste da je baka Marino zdravstveno stanje takvo da ne može da se sprovede iseljenje - kaže Ivan Zlatić iz Združene akcije "Krov nad glavom" i dodaje da Zakon o izvršenju i obezbeđenju mora da se menja i da se zaštiti krov nad glavom jer se ovako masovno proizvodi beskućništvo u Srbiji.

foto: Slavica Tomčić

Stan baka Mare, površine 75 m2, prodat je na javnoj licitaciji 5. oktobra prošle godine za 78.000 evra, iako je njegova tržišna vrednost, kako kaže njena ćerka Danijela, 120.000 evra. - Mi ne osporavamo dug prema fizičkim licima, ali tražimo da se iseljenje odloži dok mama ne stane na noge. Izvršiteljka Mirjana Dimitrijević se danas nije pojavila i zato ne znam kakvu je odluku donela u vezi sa mojim pisanim zahtevom koji sam predala u četvrtak, 14. februara, a u kome sam tražila da se iseljenje odloži za još 30 dana zbog maminog lošeg zdravstvenog stanja. Zvala sam danas kancelariju i tamo mi je rečeno da je izvršiteljka negde otišla - kaže Danijela.

Od komšija baka Mare saznali smo da se radi o izuzetno poštenoj ženi koja nikome ništa nikad nije dugovala. - Od Mare nema poštenije žene, a sve ovo ju je snašlo zbog ćerke, koja je njen stan stavila pod hipoteku - rekla nam je jedna baka Marina komšinica.

Nije pomoglo Pisali prigovore na prodaju stana

Baka Marina ćerka Danijela kaže da je pisala pritužbe Komori javnih izvršitelja i Ministarstvu pravde zbog načina prodaje stana. - Stan se u papirima vodi da ima 75 kvadrata, ali realno ima 85 m2, što znači da je prodat za 900 evra po kvadratu. Iako smo imali rok da ga prodamo do 5. oktobra, izvršiteljka je 4. oktobra dovela veliki broj kupaca da razgledaju stan i već 5. oktobra ga prodala jednom od njih za 78.000 evra, daleko ispod 90.000 evra, na koliko ga je procenio veštak, iako on po proceni Poreske uprave vredi 120.000 evra. Žalila sam se na prodaju i od Komore javnih izvršitelja dobila sam odgovor da je sve u redu, ali je Ministarstvo pravde omanulo jer su mi rekli da će moj prigovor proslediti javnoj izvršiteljki, koja ima rok od 15 dana da se izjasni. To je bilo 15. novembra, ali mi ni do dana današnjeg nisu ništa poslali - ističe Danijela.

Ne javlja se Izvršiteljka bez odgovora

U Kancelariji javne izvršiteljke Mirjane Dimitrijević rečeno nam je da je ona van kancelarije. - Ne znam ništa o tom predmetu u Sarajevskoj ulici. Ako se izvršiteljka vrati, preneću joj da vam se javi - rekla nam je saradnica izvršiteljke Mirjane Dimitrijević.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Slavica Tomčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track