SKUPLJE ŠKOLARINE NA 5 BG FAKULTETA: Studenti jednog od njih plaćaće 16.000 dinara više, a evo koliko će koštati studiranje na Pravnom, Ekonomskom, Mašinskom...
Foto: Nebojša Mandić

ne tako dobra vest

SKUPLJE ŠKOLARINE NA 5 BG FAKULTETA: Studenti jednog od njih plaćaće 16.000 dinara više, a evo koliko će koštati studiranje na Pravnom, Ekonomskom, Mašinskom...

Društvo -

Na pet fakulteta u Beogradu školarine će biti povećane od naredne akademske godine, od 1. oktobra. Fakulteti su za korekcije cena danas dobili saglasnost Senata Univerziteta u Beogradu.

Školarinu je povećao Saobraćajni fakultet sa 90.000 na 106.000 dinara, zatim Ekonomski sa 85.272 na 90.218 dinara, Pravni sa 95.000 na 99.000 dinara, Učiteljski sa 99.000 na 102.000 dinara i Mašinski fakultet sa 66.000 na 72.000 dinara.

Dekan Učiteljskog fakulteta prof. Danimir Mandić kaže da je školarina na tom fakultetu povećana u skladu sa rastom cena na malo za tri odsto.

"Školarine korigujemo svake druge godine. Imamo za tu odluku i saglasnost studenata", rekao je Mandić novinarima nakon sednice Senata.

Na Ekonomskom fakultetu kažu da cene poslednji put korigovali 2012. godine i da samo prate rast cena.

"Poslednji put kada smo menali cene školarina kumulativna inflacija je bila više od 12 odsto, a mi smo povećali školarinu za manje od šest odsto", kaže dekan Ekonomskog fakulteta prof. Branislav Boričić.

Uprava Mašinskog fakulteta navodi da imaju najniže cene školarina od svih fakulteta UB i da cene podižu da bi poboljšali kvalitet nastave.

"Naša cena spada u najnižu na univerzitetu i nismo je menjali poslednjih pet ili šest godina. Nastavno - načno veće i Savet fakulteta su prihvatili predlog da minimalno povećamo cene, kako bi poboljšali kvalitet nastave.Veći deo problema rešavamo iz sredstava ostvarenih kroz saradnju sa privredom", kaže dekan tog fakulteta prof. Radivoje Mitrović.

Prorektor Univerziteta u Beogradu prof. Petar Bulat naglašava da većina fakulteta nije menjala cene školarina i da su ostale uglavnom na prošlogodišnjem nivou.

"U pitanju su male korekcije cena na pojedinim fakultetima, niko nije drastično povećao školarine", rekao je Bulat.

Uneverzitet u Beogradu u narednoj akademskoj godini upisanje 29.875 studenata. Na osnovne studije planirano je da bude upisano 15.117 brucoša, od čega je 9.587 budžetskih mesta.

Za master studije planirano je 9.451 mmesto, od toga 4.090 budžetskih, dok na doktorskim studijama mesta ima za 1.911 akademaca, od toga 718 budžetskih.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track