AKCIJA MUP I MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE: Pohapšena voćarska mafija!
Foto: Dragana Udovičić

Zloupotreba

AKCIJA MUP I MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE: Pohapšena voćarska mafija!

Društvo -

Muljavine Pet osoba je uvozilo voće iz Grčke i s lažnom dokumentacijom ga plasiralo kao srpski proizvod na rusko tržište, u čemu su im pomogle 54 osobe

Srbija je rešila da se obračuna sa voćarskom mafijom, koja zbog svojih mutnih radnji šteti ugledu Srbije zloupotrebljavajući sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom!

foto: Zorana Jevtić

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim nadležnim službama sprovelo opsežnu akciju u kojoj je uhapšeno 59 osoba, što je, kako ističu, nastavak totalne i beskompromisne borbe protiv svih koji ugrožavaju nacionalne interese i privilegovan položaj Srbije na najznačajnijim svetskim tržištima, među kojima je i tržište Ruske Federacije. - Policija je uhapsila pet osoba osumnjičenih da su uvozile voće iz Grčke, izrađivali za njega lažnu dokumentaciju i potom ga, kao proizvode srpskog porekla, prodavali na tržištu Rusije. Zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca time što su pomogli u sačinjavanju lažne dokumentacije, nadležnom tužilaštvu privedena su i 54 poljoprivredna proizvođača sa teritorije Beograda, Kragujevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Topole - saopštio je MUP.

foto: Marina Lopičić

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je za Kurir rekao da će ovakve akcije "imati stalno, dok god se neko pravi pametan" i podsetio na onu od pre nekoliko meseci, kada je privedeno više od 80 osoba zbog krijumčarenja voća na tržište Carinskog saveza. - Mi smo to presekli, tako da nema štete u tom smislu po sporazum, zato to i radimo da ne bi nastala šteta. Da ne radimo ovo, bio bi narušen ugled Srbije, mi na ovaj način poboljšavamo ugled tako što sprečavamo ljude da krijumčare. Voćarskoj mafiji se mora stati na put! Sporazum sa Rusima povodom izvoza voća i povrća od strateške je važnosti za našu državu, tu imamo najbolje tržište - istakao je Nedimović.

Kako je naveo MUP, u poslednjoj akciji uhapšeni su odgovorno lice preduzeća "Coja promet" A. C. (63) i zastupnik tog preduzeća A. C. (36), odgovorna lica preduzeća "Citrum AKZ" N. C. (37) i Z. C. (62), kao i odgovorno lice firme "D&B trans" B. K. (42), i navedeno da je "Coja promet" pribavio protivpravnu imovinska korist od oko 105 miliona dinara.

Miladin Ševarlić Ugrožen izvoz srpskog voća

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić kaže za Kurir da se zbog minorne zarade pojedinih firmi koje se bave ilegalnim radnjama uništava srpski sektor voća: - Ovde se radi o poverenju i mogućnosti uvođenja embarga na korišćenje bescarinskog izvoza, što bi bila ukupna nacionalna šteta koja bi pogodila sve naše proizvođače i izvoznike. Sve zbog reeksporta proizvoda iz drugih zemalja preko srpskih firmi na rusko tržište. Poverenje može biti poljuljano i praktično mogu da uvedu moratorijum na izvoz pojedinih proizvoda u određenom vremenskom periodu za bescarinski izvoz.

Brojke 80 osoba privedeno pre nekoliko meseci zbog krijumčarenja voća 59 lica uhapšeno u poslednjoj akciji MUP i Ministarstva poljoprivrede

Činjenice Šta smo sve hteli da podmetnemo Rusima - 2014. Rusija saopštila da je srpsko meso za izvoz kontaminirano crvima i fekalijama - 2014. Rusija vratila 19 tona kivija - 2015. Rusija ograničila uvoz jabuka iz Srbije zbog falsifikovanja dokumentacije o poreklu robe - 2016. Rusija upozorila na nedozvoljenu količinu pesticida u jabukama iz Srbije i Moldavije u količini od 435,7 tona - 2016. Rusija upozorila na pošiljku jagoda iz Srbije i Moldavije, ukupno 83,2 tone, zbog nedozvoljene količine nitrata - 2016. Rusi vratili tri tone bresaka iz Srbije zbog opasne štetočine - 2016. i 2017. zbog lošeg kvaliteta vratili više stotina tona goveđeg, svinjskog i pilećeg mesa zbog lošeg kvaliteta - 2017. vratili u Srbiju više od 13,6 tona sveže junetine bez kostiju, koja je bila zaražena kožnim virusom - 2018. vratili 47 kamiona voća zbog prisustva gljivice monilijom, kad su privremeno obustavili uvoz bresaka i nektarina iz Srbije

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track