EVO ZAŠTO SU NA SAHRANI RASPALILI KOLO I VESELILI SE! Otkrivamo šta se krije iza snimka koji je zaprepastio Srbiju!  (VIDEO)
Foto: Printscreen

DOŠLI DA IZJAVE SAUČEŠĆE PA UDARILI U VESELJE

EVO ZAŠTO SU NA SAHRANI RASPALILI KOLO I VESELILI SE! Otkrivamo šta se krije iza snimka koji je zaprepastio Srbiju! (VIDEO)

Društvo -

Snimak sahrane iz kapele u Somboru, na kome žene u crnini igraju oko pogrebnog kovčega i na njemu dok muzika uživo svira, izazvao je zaprepašćenje i nevericu na društvenim mrežama.

Ipak, kako Kurir saznaje na Velikom katoličkom groblju, ovakav ispraćaj pokojnika na onaj svet uz živu muziku i igru poslednja je želja pokojnika, koji je sahranjen početkom sedmice.

U pitanju je romska sahrana, koju su organizovali najbliži pokojnikovi rođaci koji žive u Sloveniji, gde je navodno i on živeo.

- Uredno su prijavili sahranu i dozvolili smo im te njihove običaje jer nisu nikog ugrožavali, niti povređivali svojim ponašanjem. Naime, toga dana nije bilo sahrana na ovom groblju, sem te, a nije bilo ni pokojnika u susednim kapelama. Ovakav ispraćaj pokojnika nije uobičajen za našu sredinu, ali se ovako nešto na našem groblju ne dešava prvi put. I ranije je bilo romskih sahrana na kojima je svirala živa muzika. Ova je, međutim, bila najneobičnija, jer se i igralo i veselilo - navode u JKP "Prostor", koje upravlja somborskim grobljem.

Sahrani je prisustvovao i katolički sveštenik, koji se nakon opela povukao, da bi se, nakon "žurke" oko pokojnikovog kovčega, ponovo vratio i nastavio sa opelom.

- Čujem da je većina ožalošćenih stigla iz Slovenije. Na parkingu groblja je bilo mnogo luksuznih automobila sa slovenačkim registarskim tablicama. Sahrana je snimana profesionalnim kamerama, a angažovan je i profesionalan orkestar - kaže jedan od očevidaca ove neobične somborske sahrane.

foto: Nebojša Mandić

Ipak, iako mnogi nikad nisu čuli da u Srbiji postoji takav običaj, etnolog Bojan Jovanović kaže da takozvano posmrtno kolo postoji u srpskoj tradiciji.

- Takozvano posmrtno kolo, koje se igra, tužnog je karaktera. Ono se ne igra kao što je uobičajeno, sleva udesno, nego je smer zdesna ulevo. Postoji mogućnost da je to praktikovano na toj sahrani u Somboru. Posmrtno kolo se od davnina igralo povodom sahrane, zavisno od prilike. Događalo se i da, kada umru mladi, da se umesto pogreba organizuje svadba. To je jedna od mogućnosti, s tim što sve to nije imalo dimenziju veselja, nego više jednog ritualnog odnosa u koji su utkani svi elementi života u poslednji ispraćaj člana zajednice sa ovog na drugi svet, ali bez emocionalnog odnosa, odnosno veselja - objašnjava Jovanović.

Normalnom čoveku neobjašnjivo ponašanje rodbine, koja se veseli oko pokojnikovog sanduka uz podvriskivanje i uzvike "hop-hop", kako tvrdi Jovanović, može biti i poslednja želja pokojnika.

- Imate u poslednje vreme da neko izrazi želju "ispratite me s tom i tom pesmom". Ili se uživo svira neka muzika, ili se pušta sa CD u tom trenutku. Te želje pokojnika se ispunjavaju. Te žene koje tu igraju, one po svemu sudeći ispunjavaju pokojnikovu želju "nemojte da budete tužni, ispratite me s pesmom", i to je amanet i imperativ da se najbliži srodnici tako ponašaju - kaže Jovanović i dodaje da u Srbiji od davnina postoji taj običaj pevanja na sahrani.

Napiju se, pa zapevaju

Dok za cupkanje na pokojnikovom sanduku skoro niko nije čuo, opijanja i pesma posle sahrane ili na pomenima česta je pojava.

- Sada pored grobalja imate specijalizovane kafane u kojima se daju pomeni. Pojedini, zavisi od onih koji to organizuju, pretvaraju se u veselje. Kao i što se dešava da prilikom čuvanja pokojnika one noći kada on ostaje u kući, zbog količine alkohola dođe do nepredviđene okolnosti i pesme. Tada progovore mentalitet i duh sredine - ističe etnolog Bojan Jovanović.

Kurir.rs/Slavica Tomčić/Jasminka Miljuš/Foto:Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track