STEFANOVIĆ NA BATROVCIMA: Granica sigurna, mobilni čitač pasoša za bržu i efikasniju kontrolu putnika na granici (FOTO)
Foto: MUP

poseta ministra

STEFANOVIĆ NA BATROVCIMA: Granica sigurna, mobilni čitač pasoša za bržu i efikasniju kontrolu putnika na granici (FOTO)

Društvo -

BATROVCI - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović lično se danas uverio na graničnom prelazu Batrovci u efikasnost nove opreme koju koriste pripadnici Uprave granične policije, a među njima i takozvani "mobilni čitač" pasoša koji omogućava bržu kontrolu putnika.

Takav uređaj je, prema rečima Stefanovića, postojao samo u kabinama na graničnim prelazima, a danas čitač omogućava da službenik granične policije uđe u autobus i pregleda pasoše za minut, dva.

foto: MUP

"Toliko traje provera, jer se sve brzo povezuje sa svim bazama podataka MUP-a gde vi možete da vidite da li je pasoš koje lice poseduje ispravan, da li je to lice na poternici i za kratko vreme pustite putnike da prođu dalje", rekao je Stefanović.

Podseća da će takav način rada biti vrlo značajan u vreme sezonskih gužvi i očekuje da će mere koje preduzima Srbija omogućiti da se preko naše teritorije prolazi brže.

Stefanović ukazuje da je Srbija pokrenula inicijativu prema zemljama regiona da se naprave zajednički prelazi i da se spreče dvostruke kontrole.

"Apelujem na sve da se uključe u tu vrstu saradnje. Ono što smo započeli na granici sa Severnom Makedonijom predložićemo i drugom kolegama da zajednički obavljamo kontrole i da time poboljšamo protok ljudi i robe", rekao je ministar.

Stefanović je zahvalio pripadnicima iz granične policije koji su u prehodnoj godini imali veliki broj zaplene narkotika i zajedno sa drugim jedinicima priveli lica za kojima se tragalo.

"U svetu smo prepoznati kao jedna od policija koja efikasno, brzo i dobro obavlja svoje zadatke. Naša državna granica je sigurna. Mi želimo da budemo dobri partneri svima u okruženju i državama EU", rekao je Stefanović i pohvalio napore granične policije u vezi sa migrantskom krizom koja traje od 2015. godine.

foto: MUP

Stefanović se danas uverio i u važnost uređaja koju koristi Uprava granične policije u sprečavanju potencijalnog krivičnih dela i zaštiti kontrole državne granice.

"Imamo priliku da vidimo uređaj koji se koristi u kontroli šupljina vozila, preko kojeg može da se utvrdi ima li narkotika, eksploziva i drugih stvari", rekao je Stefanović i dodao da se putem dronova i drugih uređanja može sagledati dubina teritorije i zelena granica u svim meteo uslovima.

"Možemo da kažemo da mi garantujemo bezbednost naše zemlje, da kontrolišemo i štitimo našu državnu granicu i da se trudimo i uspevamo da svaku vrstu opasnosti otklonimo od građana naše zemlje", poručio je Stefanović.

(Kurir.rs/Tanjug/MUP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track