GOLGOTA PORODICE LALOVIĆ: Pukovnika oterali u penziju, pa ga izbacuju na ulicu
Foto: Nemanja Nikolić

Izvršenje

GOLGOTA PORODICE LALOVIĆ: Pukovnika oterali u penziju, pa ga izbacuju na ulicu

Društvo -

Prijatelji i poznanici porodice pukovnika Gojka Lalovića (64) uspeli su juče da spreče prinudno iseljenje ove porodice iz stana na Bežanijskoj kosi, čime je samo odložen trenutak kada bi pukovnik, njegova supruga i ćerka mogli da ostanu bez jedinog doma koji imaju.

foto: Nemanja Nikolić

Životna drama ove porodice traje već 14 godina, odnosno od 2005. godine, kada je pukovnik Lalović nezakonito penzionisan po naredbi tadašnjeg ministra odbrane Prvoslava Davinića. Time je ostao bez mogućnosti da koristi sredstva koja su mu godinama odbijana od plate za stambeni fond, ali i bez mogućnosti da podigne kredit kako bi platio učešće za zakup stana na neodređeno vreme koji mu je dodelila vojska takođe 2005. godine, samo nekoliko meseci pre nego što mu je naprasno prekinut radni odnos.

Pukovnik Lalović je odmah tužio Ministarstvo odbrane za nezakonito penzionisanje, a uprkos tome što su sudovi čak šest puta presudili u njegovu korist i naložili Ministarstvu odbrane da Lalovića vrate na posao, to se nikada nije desilo. Bez radnog odnosa Lalović nije mogao da plati učešće za dodeljen stan u koji se uselio 2008, nakon što je izgrađen, pa mu je zbog toga 2016. godine Vojno-građevinski centar poništio rešenje o dodeli stana i poslalo izvršitelje da njega i njegovu porodicu prinudno isele.

- Preko noći me je ministar vojni isterao iz vojske, što je poremetilo sve jer sam ostao bez mogućnosti da dignem kredit za stan. Kada sam mu skrenuo pažnju da čini dva nezakonita dela - bez osnova me lišava vojske i bez osnova me lišava stana jer drugačije ne mogu rešiti učešće iz ličnih sredstava, on je samo rekao da je naredba izvršna, a da te zakonitosti rešavam na sudu. Šest presuda, dve Vrhovnog suda Srbije i četiri Upravnog suda, donete su u moju korist. Insistiram na tome da me vrate u vojnu službu, jer će se rešavanjem mog statusnog pitanja rešiti i stambeno pitanje - rekao je Lalović za Kurir.

foto: Privatna arhiva

On upozorava da je potpuno nejasno i nepravedno da neko bira koja će presuda biti realizovana, a koja ne.

- Neverovatno je da Ministarstvo odbrane i Vojno-građevinski centar ne poštuju šest izvršnih presuda po kojima treba da me vrate u službu, a insistiraju na dve njihove da me izbace iz stana. Očekujem poziv ministra odbrane da dijalogom rešimo ovo pitanje - navodi Lalović i zaključuje: - Posle isterivanja iz vojske, kad mi je rečeno da moram da tužim vojsku od koje sam hleb jeo, ovo danas mi je najgori dan u životu. Ali neću odustati, boriću se do kraja da za svoju porodicu sačuvam stan koji nam pripada.

Iz Ministarstva odbrane najavili su detaljan odgovor o ovom slučaju.

BEZUSPEŠNI PROTESTI ZA DRŽAVU NEPOSTOJEĆI Lalović ističe da ga tokom 14 godina pravne golgote niko od nadležnih nije primio da sasluša njegove probleme i predloge za njihovo rešavanje. - Punih 46 dana protestovao sam naizmenično ispred Predsedništva Srbije, Vlade Srbije, Upravnog suda, Ministarstva pravde i Ministarstva odbrane, a da me tamo niko nije primetio, a kamoli nešto pitao. Za njih sam bio nepostojeći. Onda sam 2015, 2016. i 2017, na moj 61, 62. i 63. rođendan, na Brankovom mostu protestovao po šest sati kako bih javnosti skrenuo pažnju da je reč o presudama koje su izvršne i da se radi o mogućem iseljenju iz stana, ali ni tada niko nije reagovao.

VOJNE ZASLUGE ODLIKOVAN, PA NAPUŠTEN

foto: Nemanja Nikolić

Pukovnik Lalović je u toku službe, za zasluge i doprinos izgradnji i borbenoj gotovosti vojske, kao i odbrani zemlje, nagrađivan, pohvaljivan i odlikovan sa nekoliko važnih odlikovanja/ordenja. Poseduje i Orden viteškog mača, koji se dodeljivao nakon NATO agresije na našu zemlju.

SPORNI MOMENAT UKAZAO NA NEPRAVILNOSTI

foto: Privatna arhiva

Lalović je bio zaposlen u Upravi za stambene poslove, kao zamenik predsednika više stambene komisije, a zatim i zastupnik predsednika više stambene komisije. Sporni momenat bio je kada je pukovnik primetio samovolju tadašnjeg ministra Davinića, koji je, kako tvrdi, naređivao dodelu stanova mimo redosleda na rang-listi, mimo Ustava, zakona, opštih akata i pravilnika o dodeli stanova. Lalović je uložio žalbu na jedno od tih rešenja, nakon čega je ekspresno nezakonito penzionisan.

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track