Najnovije vesti

SRPSKI SPASIOCI MALTRETIRANI NA KOSOVU: ROSU privela osmoricu pripadnika Gorske službe spasavanja pri povratku sa Brezovice
Ilustracija, Foto: Facebook

sprovodili obuku spasavanja iz lavina

SRPSKI SPASIOCI MALTRETIRANI NA KOSOVU: ROSU privela osmoricu pripadnika Gorske službe spasavanja pri povratku sa Brezovice

Društvo

BEOGRAD - U Gorskoj službi spasavanja Srbije Tanjugu je potvrđeno da su instruktori te Službe privedeni sinoć na Kosovu i Metohiji.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju Tanjugu je ranije rečeno da su osmorica pripadnika GSS privedeni prilikom povratka sa Brezovice, nakon što su na toj planini u opštini Štrpce sproveli trodnevnu ubuku spasavanja iz lavina.

foto: Facebook/Ilustracija/GSS

U Kancelariji navode da su hapšenje izvršili pripadnici specijalne kosovske policijske jedinice ROSU, a u instruktore su prilikom privođenja i pretresa vozila bili sve vreme uperene duge cevi.

Privedene su osobe koje su se nalazile u brendiranom vozilu Gorske službe spasavanja Srbije, dok je policija ostale instruktore, koji su se nalazili u tri privatna vozila, samo pretresla, a onda pustila da nastave put.

Privedeni instruktori su pušteni nakon kraćeg zadržavanja u policijskoj stanici u Uroševcu, gde im je uzeta izjava i rečeno da ne mogu da se kreću "stranom državom" u brendiranom vozilu institucije Srbije.

Inače, instruktori su tim kombijem išli i do sada na KiM i nisu imali problema, i ovo je prvi put da su se susreli sa ovakvom vrstom neprijatnosti, što im je neshvatljivo, jer su na Brezovici bili kako bi sprovodili obuku za spasavanje ljudskih života, kažu u Kancelariji za KiM.

Kombi Gorske službe je, kako se navodi, na Kosovo i Metohiju ušao sasvim regularno, preko administrativnog prelaza Jarinje, nakon detaljnog pregleda i popisivanja opreme, i niko od policajaca na administrativnom prelazu nije nagovestio da bi moglo biti bilo kakvih problema.

foto: Nebojša Mandić

U Kancelariji za KiM za Tanjug kažu da Gorska služba spasavanja Srbije nije prekršila nijedan propis ili dogovor o slobodi kretanja, i da je u ovom slučaju reč o prekomernoj upotrebi sile i ničim izazvanom maltretiranju pripadnika Gorske službe, o čemu će biti obaveštene sve relevantne međunarodne institucije.

"Ovakvo postupanje prema grupi spasilaca još jedna je potvrda rešenosti Prištine da nastavi putem eskalacije i zatvaranja vrata dijalogu. Ovo je najogoljenija demonstracija sile koja za cilj ima zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji", rečeno je u Kancelariji za KiM.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...