MINISTARSTVO: Direktor Doma za smeštaj odraslih lica Blace smenjen jer nije postupio po naloženim merama, inspekcija utvdila ekstremno loše stanje
Foto: Printscreen/TV Prva

saopštenje

MINISTARSTVO: Direktor Doma za smeštaj odraslih lica Blace smenjen jer nije postupio po naloženim merama, inspekcija utvdila ekstremno loše stanje

Društvo -

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštava da je Srđan Antić, direktor Doma za smeštaj odraslih lica Blace – Trbunje razrešen funkcije direktora pomenute ustanove, i da je na tu poziciju postavljena dr Dragijana Tijanić.

U prethodnom periodu, inspektori socijalne zaštite su kontinuirano u skladu sa zakonom vršili redovne i vanredne nadzore, u svim ustanovama socijalne zaštite uključujući i ovu ustanovu.

Prilikom nadzora od oktobra 2018. godine do februara ove godine u Domu je utvrđen niz nepravilnosti. Inspektori su utvrdili da su uslovi boravka korisnika Doma ekstremno loši, mikroklimatski uslovi u spavaonicama izvan zone komfora i posledica neredovnog i nedovoljnog grejanja objekta, da je posteljina i odeća korisnika iznošena i sezonski neadekvatna, da je higijena prostora Doma i lična higijena korisnika na izuzetno niskom nivou,kao i da su podovi i oprema u spavaonicama u vrlo lošem stanju iako je i ranijim nadzorima nalagano da se obezbedi nova oprema.

Tim povodom, naloženo je da se po hitnom postupku obezbedi redovno grejanje i adekvatna temperatura vazduha u svim prostorijama Doma, da se obezbedi promena poda u celom objektu Doma i postavi tzv. vinil pod, da se obezbedi nabavka najmanje 50 dušeka sa medicinskom navlakom, najmanje 40 ormara-garderobera i 40 natkasni (noćni stočići) za korisnike, da se izvrši nabavka potrebnog broja kompleta posteljina, sezonsku odeću za korisnike i da se u najkraćem roku izvrši dezinsekcija, deratizacija objekta, krečenje svih prostorija u kojima borave korisnici. Tadašnji direktor nije postupio po naloženim merama.

Vanredni inspekcijski nadzor izvršen je u ustanovi i povodom neočekivane smrti korisnika, čiji je predmet bio kontrola zakonitosti rada i postupanja Doma u incidentnim situacijama. Utvrđeno je da Antić nije postupao u skladu sa procedurom obaveštavanja Ministarstva o incidentnim situacijama u Domu, odnosno o smrti korisnika, i da o tome nije ni obavestio Više javno tužilaštvo u Prokuplju i Policijsku uprava u Prokuplju, koje sprovode istragu o okolnostima smrti korisnika Đ.S, kaže se u saopštenju Minstarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track