IZ RGZ TVRDE DA NEMA RAZLOGA ZA ŠTRAJK: Ona koja poziva štrajkače odgovorna za niže obračunate plate! Ovo odgovara MOĆNIM POJEDINCIMA KOJI LOVE U MUTNOM!
Foto: Zorana Jevtić

blokada rada

IZ RGZ TVRDE DA NEMA RAZLOGA ZA ŠTRAJK: Ona koja poziva štrajkače odgovorna za niže obračunate plate! Ovo odgovara MOĆNIM POJEDINCIMA KOJI LOVE U MUTNOM!

Društvo -

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da plate zaposlenima nikako ne mogu biti povod za štrajk u ovoj instituciji, uprkos tome što to ističu "glasnogovornici sindikata".

U izjavi medijima, koju je potpisao direktor Borko Drašković, navodi se da su plate isplaćene 20. februara a da ni jedan od 3.000 zaposlenih u RGZ do danas nije uputio pritužbu.

"Dodatnim uvidom u isplatnu dokumentaciju utvđeno je da su službenici katastra Novi Sad 2 ostali uskraćeni za nadoknade koje je trebalo da odobri šefica Odseka te službe Tatjana Samardžić, koja je istovremeno i predsednica štrajkačkog odbora i članica sindikata ASNS, dakle ista ona osoba koja sad poziva na štrajk, a dovela je do toga da njeni zaposleni imaju niže obračunate plate. Pri tom treba naglasiti da službenici katastra Novi Sad 2 nisu u štrajku. Takođe, oni nisu uputili ni primedbu da obračun sati za isplatu zarada, verovatno zbog straha od sindikalnih pritisaka", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je juče u štrajku bilo 18 od preko 170 službi katastra "što jasno govori da ovaj novi štrajk nema podršku većine zaposlenih, pa čak ni većine članova sindikata".

"U 4 službe za katastar nepokretnosti Voždovac, Zvezdara, Palilula i Rakovica, koje se nalaze u ulici 27. marta 43-45, nije bilo obustave rada samih službi, već je nekolicina sindikalnih aktivista fizički blokirala jednokrilna vrata za ulazak u pisarnicu i na taj način nasilno sprečila građane da uđu u prostorije državne institucije. Istovremeno su i službenici pisarnice koji su želeli da rade bili u tome sprečeni", tvrdi se u izjavi.

Dodaje se da štrajk nema podršku zaposlenih "već se radi o performansu i nezapamćenom nasilju nad institucijom koje, uz političke instrukcije iz centrala granskih sindikata ASNS i Nezavisnost, izvode njihovi predstavnici u RGZ-u sa ciljem da se generiše nezadovoljstvo kod građana i privrednih subjekata".

U izjavi se tvrdi i da se prema saznanjima rukovodstva RGZ opstrukcija rada sprovodi uz jaku podršku političara i biznismena kojima smetaju uspešno sprovedene reforme u zavodu.

"Ovakva rešenja smetaju moćnim pojedincima koji bi da "love u mutnom". Republički geodetski zavod još jednom apeluje na sve državne organe da hitno reaguju i preduzmu aktivnosti iz svog delokruga rada kako bi se osigurao nesmetan rad institucija sistema", kaže se u izjavi i dodaje da ovo stvara lančanu blokadu više resora Vlade Republike Srbije.

U izjavio je ocenjeno da je izvinjenje sindikata građanima "neiskreno i duboko licemerno" i rukovodstvo ga smatra neprihvatljivim.

"Rukovodstvo smatra svojom obavezom da sa javnošću podeli i stečena saznanja o članovima štrajkačkog odbora. Među njima se nalaze osobe pravnosnažno krivično osuđene zbog nasilja, pravnosnažno disciplinski kažnjene, lica koja su duži vremenski period odsustvovala sa posla zbog različitih psihičkih, fizičkih i drugih zdravstvenih tegoba i lica sa stalnim zaposlenjem u sindikatu. Na žalost, stiče se utisak da je to planski odabrana gupa kojom se lako može manipulisati iz centara granskih sindikata. Tužno je što ovu grupu čine lica koja su slika i prilika likova satiričnih emisija i što oni snažno utiču na sliku koja se stvara u javnosti o državnim službenicima iako u Republičkom geodetskom zavodu radi veliki broj vrednih, odgovornih i stručnih inženjera, tehničkih lica, pravnika, programera", piše u izjavi.

(Kurir.rs/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track