MENADŽMENT RGZ OGORČEN: Štrajkači fizički nasrću na građane!
Foto: Nemanja Nikolić

Narod ispašta

MENADŽMENT RGZ OGORČEN: Štrajkači fizički nasrću na građane!

Društvo -

Ova gerilska akcija nema odlike štrajka, već predstavlja nasilje nad preko pola miliona građana četiri beogradske opštine, navedeno je u saopštenju koje je potpisao direktor Borko Drašković

U Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) nastavlja se protivzakonit i politički instruisan štrajk, zbog koga ispaštaju građani koji ne mogu da završe neophodne poslove u prostorijama, ističe rukovodstvo RGZ.

- U prostorijama katastra u Ulici 27. marta nastavlja se nasilje nad institucijom i fizičko sprečavanje građana da pristupe službenim prostorijama Republičkog geodetskog zavoda. Inspekcija rada je naložila da se otvori osam šaltera pisarnice u cilju održavanja minimuma procesa rada, međutim, predstavnica sindikata Dijana Konstantinović, činovnica u katastru vodova Novi Sad, fizički, uz podršku još nekoliko sindikalnih aktivista, među njima je i Predrag Miljković, protivzakonito blokira pristup u prostorije četiri beogradske službe za katastar - navodi se u saopštenju koje je potpisao Borko Drašković, direktor RGZ.

foto: Zorana Jevtić

U saopštenju se dodaje da je "nezapamćeno u istoriji nekog štrajka da činovnici iz jednog grada dolaze u drugi i opstruiraju rad svojih kolega, blokiraju ih i prisiljavaju na protivzakonitu delatnost":

- Štrajk nema podršku većine zaposlenih, već se izvodi performans ispred najveće katastarske pisarnice u Beogradu i vrši nasilje nad preko pola miliona građana glavnog grada, stanovnicima opština Voždovac, Palilula, Zvezdara i Rakovica, koji svoje poslove u vezi s katastrom obavljaju u prostorijama u 27. marta. Ova nasilna, gerilska akcija nema odlike štrajka, već je u svakom svom aspektu u suprotnosti sa odredbama Zakona o štrajku.

Menadžment RGZ naglašava da je cilj štajka urušavanje ugleda te institucije.

- Blokada rada ima samo jedan cilj - da poništi rezultate reformi i obustavi primenu novih sistemskih rešenja koja stvaraju transparentan, pouzdan, efikasan i lako dostupan katastar kako bi pojedini moćnici od političkog uticaja mogli da mešetare u sivoj zoni i nastave da korumpiraju sistem. Ovakvima zahtevi građana i njihovo pravo na pouzdana i garantovana vlasnička prava nad nepokretnostima predstavljaju samo smetnju i suvišan posao koji treba ostaviti na dnu fioke da sakuplja prašinu do prve prilike kada bi se mogao pretočiti u mito - ističe u saopštenju Dorko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda.

Kako Kurir nezvanično saznaje, RGZ će podneti krivične prijave protiv Dijane Konstantinović i Predraga Miljkovića.

ČINJENICE Blokada Usluge RGZ koje građani ne mogu da završe:

- upis prava na nepokretnost - upis objekta - upis hipoteke - brisanje hipoteke - promena pravnog statusa objekta - promena nastala parcelacijom - izdavanje liste nepokretnosti - kopija plana katastarske parcele - uverenje o identifikaciji parcele - uverenje o istoriji promena na nepokretnosti - uverenje o promeni naziva ulice i kućnog broja

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja