Najnovije vesti

175 GODINA VMA: Obeležen Dan Vojnomedicinske akademije
Foto: Filip Plavčić

Svečanost

175 GODINA VMA: Obeležen Dan Vojnomedicinske akademije

Društvo

VMA obeležava svoj dan kao sećanje na 2. mart 1844, kada je knez Aleksandar Karađorđević potpisao ukaz kojim se proglašava "Zakon o ustrojeniju špitalja Centralne vojske"

BEOGRAD - Svečanost povodom Dana Vojnomedicinske akademije (VMA) i 175 godina rada te vojnozdravstvene, obrazovne i naučnoistraživačke ustanove održana je večeras u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba u Beogradu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako je na svečanosti istakao načelnik VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević, "biti pripadnik VMA nije samo zanimanje, to je trajni poziv".

"Duboko smo svesni težine obaveza i ogromne odgovornosti, koji svaki pripadnik vojnog zdravstva, a ovde bih izdvojio svakog ko srcem i dušom pripada Vojnomedicinskoj akademiji, sa sobom nosi.

To je poziv da se časno nose uniforme, i vojnička i medicinska, to je poziv da se uvek bude spreman da se odgovori visini zadatka i izazova, da se stiču znanja, razmenjuju iskustva sa kolegama u zemlji i inostranstvu, da se posvetimo pacijentu ne samo kao stručnjaci, već kao i ljudi koji imaju veliku privilegiju da mu na taj način pomognu", rekao je Vukosavljević.

On je naglasio da svi koji VMA doživljavaju kao drugu kuću znaju koliko su visoko podigli lestvicu u profesionalnom i svakom drugom pogledu.

Na svečanosti tradicionalno je proglašena najbolja organizacijska jedinica VMA u prethodnoj godini - Klinika za kardiologiju i urgentnu internu medicinu.

Medalja "Dr Vladan Đordević", priznanje koje VMA tradicionalno dodeljuje najboljim srpskim hirurzima od 2009. godine, ove godine uručena je pukovniku u penziji Nebojši Stankoviću i akademiku SANU Marku Bumbašireviću.

Svečanosti su prisustvovali savetnik predsednika Srbije Milorad Veljović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, direktor policije Vladimir Rebić i drugi gosti, navedeno je u saopštenju.

VMA obeležava svoj dan kao sećanje na 2. mart 1844, kada je knez Aleksandar Karađorđević potpisao ukaz kojim se proglašava "Zakon o ustrojeniju špitalja Centralne vojske".

Tog dana osnovana je prva vojna bolnica u Beogradu, čiju istoriju nasledjuje VMA.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...