AMERIKANAC PREŠAO U PRAVOSLAVLJE! Na Vidovdan ću na Kosovu nositi IKONU CARICE MILICE I CARA LAZARA! Progovorio i o Rusima, NATO bombardovanju, Srbima...
Ilustracija, Foto: Shutter

zavoleo srbe i srbiju

AMERIKANAC PREŠAO U PRAVOSLAVLJE! Na Vidovdan ću na Kosovu nositi IKONU CARICE MILICE I CARA LAZARA! Progovorio i o Rusima, NATO bombardovanju, Srbima...

Društvo -

Srbi su oduvek bili žrtve planova svetskih moćnika. Ali su uspeli da sačuvaju pravoslavlje i, rekao bih, dušu. Zato sam i počeo da izučavam istoriju Srbije, a kada ste 1999. godine bombardovani, žarko sam želeo da budem sa vama.

Ovako, za "Večernje novosti", govori Džon Viti iz Teksasa, odličan poznavalac srpske istorije i pravoslavlja, koji je sa zastavom Donjecka i američkim pasošem u futroli na kojoj piše "Rusija", ovih dana u prvoj poseti našim svetinjama na Kosovu i Metohiji.

Ovaj Amerikanac koji se još 1993. krstio i prešao u pravoslavlje, radnik velike avio-kompanije, sve je osim običnog farmera iz Teksasa.

- U leto 1990. otišao sam na protest ispred klinike za abortuse u Teksasu i tamo sam sreo ruskog pravoslavnog sveštenika. Slušao sam njegovu molitvu i zahvaljujući tome otišao sam na prvu pravoslavnu liturgiju - pojašnjava Džon kako je došlo do njegovog preobraćenja.

Posle nekog vremena Džon je odlučio da se krsti u pravoslavnom manastiru u Americi.

U jednom trenutku je počeo da izučava i istoriju.

"Proučavao sam prvo istoriju Rusa jer sam do tada mislio da su agresivan narod koji postavlja rakete na Kubu da bi uništili Ameriku. Kasnije sam shvatio da je to što rade zapravo odgovor na ono što je Amerika već uradila", kaže on.

A onda je 1996. godine počeo da izučava istoriju Srba i SPC. Naglašava da kada je počelo bombardovanje Srbije 1999. godine shvatio je da su "Srbi sjajan narod koji je patio kroz svoju istoriju i koji se čvrsto držao vere".

Ovaj Amerikanac kaže da će boravka u južnoj srpskoj pokrajini obići Gračanicu i Visoke Dečane. Ono što posebno ističe je želja da 28. juna, za Vidovdan, dođe na Gazimestan. Tada će, kako kaže, ako bog da, nositi i ikonu koju radi ikonopisac Radmila Luketić. Na ikoni će biti carica Milica kako drži glavu cara Lazara posle Kosovskog boja.

Kurir.rs/Novosti/Dragana Zečević/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track