DECA MONSTRUMI! TUKLI DRUGA DOK GA NISU IZULI IZ PATIKA: Gregora (12) maltretiraju šest godina! Ljudi, kako da se pomogne ovom dečaku!
Foto: Privatna Arhiva

Stop nasilju

DECA MONSTRUMI! TUKLI DRUGA DOK GA NISU IZULI IZ PATIKA: Gregora (12) maltretiraju šest godina! Ljudi, kako da se pomogne ovom dečaku!

Društvo -

Dvanaestogodišnji mališan godinama trpi torture vršnjaka, Više javno tužilaštvo smatra da nema elemenata krivičnog dela nasilničkog ponašanja

Gregor Draškić (12) iz Bačke Topole pre devet godina ostao je bez oca, nedavno i bez bake, njegova majka je doskoro bila nepokretna u invalidskim kolicima, njegov mlađi brat Adrijan ima Daunov sindrom, a sestra Viktorija bila je izložena napadu pedofila...

Ovo je priča o dečaku koji se, pored brojnih teškoća koje život nameće, bori i sa brutalnim vršnjačkim nasiljem. Postao je meta nasilnika i žrtva još od polaska u prvi razred!

Njegova majka Dejana Draškić u razgovoru za Kurir kaže da posle toliko godina nasilja Gregor ima ozbiljne psihičke posledice i traume, kao i da se boji da ide u školu. - Sve je počelo još u prvom razredu, kada smo se doselili u Bačku Topolu. Deca su ga vređala i maltretirala zato što nije imao mobilni telefon. On je iz novina isekao sliku mobilnog telefona i zalepio na karton, nakon čega su deca postala još brutalnija - priča nam Dejana.

foto: Privatna Arhiva

Gregora su prebacili u drugu školu "Čaki Lajoš" misleći da će problemi nestati, ali nažalost, oni su postajali sve ozbiljniji. Tokom svih ovih godina, škola se nije ozbiljno pozabavila prijavama nasilja. - Poslednji incident desio se prošle godine u martu na igralištu, maltretirali su ga stariji đaci pomenute škole. Gregor je bio u parku sa sestrom i iz čista mira šestoro dečaka je nasrnulo na njih. Ćerka je uspela da im pobegne, otrčala je do obližnje prodavnice kako bi me pozvala i javila da batu tuku - priseća se ova majka i nastavlja: - Tukli su ga rukama i nogama, udarali su ga po celom telu, pa i po glavi, nisu se zaustavili dok ga nisu izuli iz patika. Jednu patiku su bacili u kontejner. Sve smo prijavili policiji. Nakon toga, ustanovljeni su mu hematom na potkolenici, crvenilo, nekoliko otoka, a lekar je ustanovio i da je Gregor pretrpeo stres, kao i da ima bolove i nagon za povraćanjem.

foto: Privatna arhiva

Nažalost, ni tu ne prestaju muke ovog mališana. Samo mesec dana nakon brutalnog prebijanja, jedan od nasilnika mu je uputio jezive pretnje: "Nakon suda ti više nećeš biti živ!" - Bojim se za Gergorovu sigurnost baš zbog toga što je odluka od januara meseca Višeg javnog tužilaštva Subotice takva kakva jeste. Naime, samo protiv dvojice mladića će biti pokrenuta prekršajna prijava, kažu da se nisu stekli elementi krivičnog dela nasilničkog ponašanja. Strah me da mu opet nešto ne urade, sad su im odrešene ruke i mogu da rade šta hoće - priča Dejana, koja je mislila da će uspeti da zaštiti svoje dete i da će nasilnici biti kažnjeni.

foto: Privatna arhiva

Pitanja o tome kako je moguće da nema elemenata dela nasilničkog ponašanja uputili smo Višem javnom tužilaštvu u Subotici, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Sprečena da radi Adrijanu onemogućeno školovanje

Dejana je samohrana majka, pet godina je bila u invalidskim kolicima posle nesreće koju je doživela. Nedavno joj je preminula i majka, koja joj je bila najveća podrška i pomoć. Dejana je sprečena i da radi, jer njen sin Adrijan (9) ne može da hoda, ni da ide u školu. - Škola za decu s posebnim potrebama je u Subotici, a interresorna komisija nam je odložila školovanje zbog toga što opština nije u mogućnosti da mu obezbedi prevoz. Otkako je suprug preminuo 2010, svašta nam se izdešavalo - kaže nam Dejana jedva suzdržavajući suze.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track