Najnovije vesti

OVOJ JEDINICI PORESKE UPRAVE NIKO NEĆE MOĆI DA UMAKNE: Ispitivaće se sva imovina i prihodi od OVOG DATUMA, a evo i zašto! Za nezakonito stečenu imovinu porez 75 odsto
Foto: Dragan Kadić

Nacrt zakona o poreklu imovine i posebnom porezu

OVOJ JEDINICI PORESKE UPRAVE NIKO NEĆE MOĆI DA UMAKNE: Ispitivaće se sva imovina i prihodi od OVOG DATUMA, a evo i zašto! Za nezakonito stečenu imovinu porez 75 odsto

Društvo

Poreska uprava može po službenoj dužnosti da pokrene postupak protiv bilo kog lica koje ima naglo povećanje veće od 150.000 evra

BEOGRAD - Nacrt zakona o poreklu imovine i posebnom porezu, o kojem javna rasprava uskoro počinje, predviđa da će osoba kod koje se ispostavi da poseduje nezakonito stečenu imovinu morati da plati porez od 75 odsto, saznaju Večernje novosti.

Kako list danas piše, posebna jedinica Poreske uprave ispitivaće razliku između prijavljene zarade i stečenog bogatstva, "a pod lupom se mogu naći sva imovina i prihodi stečeni posle 1. januara 2007", i pokretna i nepokretna imovina, ušteđevina, gotovina i druga imovinska prava.

"Naročito je bitno da je teret dokazivanja na fizičkom licu. Ono je, dakle, to koje treba da dokaže daje na zakonit način došlo do nekretnina ili pokretnosti u onom delu koji nije u skladu s njegovim prihodima", kažu u Ministarstvu pravde.

Osim toga, Poreska uprava može po službenoj dužnosti da pokrene postupak protiv bilo kog lica koje ima naglo povećanje veće od 150.000 evra.

Navodi se takođe da je 1. januar 2007. izabran jer je tada Poreska uprava osavremenila način rada i formirala dobre elektronske registre, bez čega ovakvo utvrđivanje porekla ranije nije bilo moguće.

Novosti pišu i da, iako nije uobičajeno da zakoni budu retroaktivni, Ustav Srbije u članu 197 omogućava da pojedine odredbe mogu da imaju povratno dejstvo, ako to "nalaže opšti interes".

foto: Dragan Kadić

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže za list da "tj zakon nije odmazda prema političkim protivnicima, već se odnosi na sve, i na one koji su danas na vlasti i na one koji će sutra biti na vlasti, na građane i na funkcionere, jednom rečju na sve koji imaju nezakonito stečenu imovinu ili neprijavljene prihode".

"Ovo je zakon pravde, zakon za budućnost i za ozdravljenje društvenog sistema", istakla je Kuburovićeva i dodala da njegovo donošenje treba da bude "kruna propisa donetih u cilju sistemske borbe protiv korupcije".

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...