BRNABIĆ: Zakon o poreklu imovine ove godine, prvi nacrt već je na sajtu Ministarstva pravde! Pročitajte
Foto: Tanjug/Rade Prelić

predsednica vlade srbije

BRNABIĆ: Zakon o poreklu imovine ove godine, prvi nacrt već je na sajtu Ministarstva pravde! Pročitajte

Društvo -

BEOGRAD - Zakon o poreklu imovine trebalo bi da bude usvojen ove godine, rekla je danas predsednica vlade Ana Brnabić i istakla da još nije precizirano na koji način će se sankcionisati nelegalno stečena imovina.

Brnabić je novinarima u Beogradu, upitana da li će u zakonu biti i odredba po kojoj će se nelegalno stečena imovina oporezivati sa 75 odsto, rekla da će odrebe zakona tek biti precizirane tokom javne rasprave.

- Postoje dva gledišta - da se oporezuje imovina za koju ne možete da dokažete odakle vam ili da bude krivične odgovornosti, rekla je premijerka.

Ona je navela da bi lično volela da je zakon i ranije usvojen, budući da je veoma važan za Srbiju, kako bismo prestali da licitiramo ko je korumpiran, a ko ne, jer je to jedna od stvari koja doprinosi nezdravoj atmosferi u društvu.

- Ima ljudi koji su ušli u politiku sa jednim stanom i posle četiri godine izašli sa 500 miliona evra, ima onih koji su sa jednim stanom ušli i izašli samo sa jednim stanom, a jednako se priča da su korumpirani, rekla je Brnabić.

Predsednica valde je istakla i da je za transformaciju ekonomije i društva važno da postoji taj zakon, kako bi svako dokazao poreklo svoje imovine.

Prvi Nacrt zakona o poreklu imovine i posebnom porezu

Ministarstvo pravde objavilo je danas na svom sajtu prvi Nacrt zakona o utvrdivanju porekla imovine i posebnom porezu, kako bi se svi zainteresovani upoznali sa novim predloženim zakonskim rešenjima.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministarstvo je najavilo da će u narednom periodu otvoriti javnu raspravu kako bi stručna i opšta javnost mogla da dostavi svoje komentare i sugestije u cilju unapređenja teksta zakona, saopšteno je iz Ministarstva.

Nacrt ovog zakona predlaže uvođenje novog načina uređenja uslova i postupaka pod kojima se utvrđuje imovina i uvećanje imovine fizičkog lica, njegovi prihodi stečeni u određenom periodu, kao i poseban porez na uvećanje imovine za koje fizičko lice ne može da dokaže da je steklo na zakonit nacin.

Prema rešenjima iz Nacrta, postupak utvrdivanja imovine i posebnog poreza

odnosi se na period počev od 1. januara 2007. godine.

Takođe predviđa da je na Poreskoj upravi teret dokazivanja uvećanja imovine u odnosu na prijavljene prihode fizičkog lica, dok je na fizickom licu teret dokazivanja da je na zakonit način steklo imovinu u delu u kome uvećanje njegove imovine nije u skladu sa prijavljenim prihodima.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Prvi Nacrt zakona o utvrdivanju porekla imovine i posebnom porezu izradila je radna grupa Ministarstva pravde, koju su činili predstavnici ministarstava pravde, finansija i Poreske uprave, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track