ŠIROM SRBIJE STIŽU PLAVE KOVERTE! A sada je otkriveno u KOJIM TO SLUČAJEVIMA možete izbeći vojnu obavezu! Evo šta zakon kaže
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

ŠIROM SRBIJE STIŽU PLAVE KOVERTE! A sada je otkriveno u KOJIM TO SLUČAJEVIMA možete izbeći vojnu obavezu! Evo šta zakon kaže

Društvo -

Plave koverte koje pozivaju muškarce starije od 30 godina, koji nisu služili vojni rok, na vojnu obuku, stići će na 600 adresa ove godine. A mnogi su se zapitali da li i pod kojim uslovima mogu da se oslobode vojne obaveze. Zakon ih propisuje na sledeći način:

Vežba se može odložiti ako je rezervista bolestan, ali nakon što ozdravi, dobija novi poziv.

Ako se iz istog domaćinstva jedan rezervista već nalazi na vojnoj vežbi ili služenju vojnog roka, drugom članu domaćinstva će biti odgođen odlazak, dok se prvi ne vrati.

Odlaganje vojne vežbe mogu da odlože i obaveze na fakultetu: ako imate zakazani ispit, a učešće u vojnoj obuci bi vas sprečilo da završite svoje akademske obaveze.

Sportisti, koji se spremaju za svetska takmičenja, mogu biti pošteđeni, ali i oni koji učestvuju u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama ili treba da obavlja poslove koji su od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Ako bi rezervista svojim učešćem u vojnoj vežbi ugrozio materijalno stanje domaćinstva, onda može doći do odlaganja vežbe, a isto važi i za smrtni slučaj u porodici, ili elementarna nepogoda.

Vojnu obavezu može odgoditi i poslodavac kod koga ste zaposleni.

"Licu u rezervnom sastavu vežba se može, izuzetno, odložiti zbog neodložnih potreba službe ako to zatraži državni organ, privredno društvo, drugo pravno lice i preduzetnik kod kojeg je to lice zaposleno", kaže Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

foto: Ministarstvo Odbrane/Darimir Banda

Kome stižu koverte?!

Ministarstvo odbrane obavestilo je javnost da će ove godine, u dva termina, biti organizovana vojna obuka stanovništva.

"Ministarstvo obaveštava javnost da su u ovoj godini izvršena redovna pozivanja vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, starijih od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok. Tokom godine, u skladu sa potrebama Vojske Srbije, biće pozvano na obuku nekoliko stotina vojnih obveznika iz ove kategorije kako bi stekli osnovna vojnička znanja. Članom 79a Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi predviđeno je obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje. Navedenim članom Zakona definisane su i kategorije građana na koje se navedena obuka odnosi, kao i kategorije za koje je Ministarstvo odbrane nosilac obučavanja.

Konkretno obučavanje građana se odnosi na lica - vojne obveznike prevedene u rezervni sastav, starije od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok. Obuka se realizuje u cilju stvaranja još jednog izvora popune jedinica Vojske Srbije licima iz rezervnog sastava mlađih godišta i odgovarajuće specijalnosti, pored lica iz rezervnog sastava koja su odslužila vojni rok sa oružjem i koji su već obučeni pripadnici rezervnog sastava. Navedena lica će u budućem periodu biti pozivana na obučavanje u skladu sa planovima i potrebama za popunom rezervnog sastava Vojske Srbije.

MINISTAR U VOJSCI

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin već dva dana se nalazi na vojnoj obuci u Požarevcu.

foto: Ministarstvo Odbrane/Darimir Banda

Kako se navodi, Vulin se dobrovoljno javio na obuku i prošao sve lekarske preglede.

“Nakon četiri operacije u Moskvi, vid mu je znatno popravljen i više nema nikakvih smetnji da pohađa vojnu obuku. Ministar vojni nema nikakvih privilegija među regrutima u Požarevcu i u kasarni "Pavle Jurišić Šturm“ učestvuje u obuci kao i svi ostali regruti i vojnici”, navodi Sputnjik.

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track