OBELEŽAVAJU GODIŠNJICU NATO AGRESIJE: Trče maraton do Svete gore u sećanje na 79 ubijene dece
Foto: Dragana Udovičić

Plemenito srce

OBELEŽAVAJU GODIŠNJICU NATO AGRESIJE: Trče maraton do Svete gore u sećanje na 79 ubijene dece

Društvo -

Na dan kad je otpočelo NATO bombardovanje, desetoro maratonaca krenuće od Beograda do Hilandara i svaki će simbolično pretrčati po 79 kilometara

Članovi atletskog kluba Plemenito srce istračaće maraton od Beograda do Hilandara u sećanje na žrtve NATO bombardovanja.

Put Svete gore zaputiće se 24. marta ispred Hrama Svetog Save. Deset maratonaca će položiti cveće na 10 spomenika stradalima i zapaliti sveće u 20 crkava i manastira u kojima će se služiti molebani za poginule u agresiji na SRJ.

foto: Dragana Udovičić

Milisav Janković, predsednik i osnivač kluba Plemenito srce, kaže da je veliki greh zaboraviti bombardovanje. - Mi trčimo za sve poginule u bombardovanju našeg naroda, kao i za razorene mostove, puteve, porodilišta, bolnice, škole, stambene zgrade i trajno kontaminiranu prirodu - napominje Janković: - Svaki učesnik će simbolično trčati 79 kilometara za 79 stradale dece.

foto: Privatna Arhiva

Tokom bombardovanja Janković je trčao maraton od Novog Sada do Soluna. Kod kuće ga je čekala ćerkica koja je tada imala dve godine. Ona danas ima 21 godinu i biće najmlađa učesnica ovog maratona. Janković ističe da niko od maratonaca nije plaćen za svoje učešće, svi trče iz svojih patriotskih ubeđenja i želje da se održi sećanje na nevine žrtve. Međutim, kaže, nažalost, mnogi nisu shvatili značaj njihovog poduhvata. - Prvobitan plan bio je da maraton traje 10 dana i da posetimo sva mesta koja su stradala tokom bombardovanja. Ali zbog toga što su nam mnogi okrenuli leđa, nismo u finansijskoj situaciji da maraton održimo onako kako bismo želeli, ali ćemo ga mi svakako održati - naglašava Janković i dodaje da zbog problema s kojima su se suočili nemaju adekvatnu opremu i logistiku.

foto: Privatna Arhiva

Uprkos manjku sredstava, trude se da nakon svakog maratona pomoć pruže deci bez roditelja, ratnoj siročadi, mališanima obolelima od raznih bolesti, kao i da podstaknu obnovu crkava i manastira.

ČINJENICE Neki od uspeha Plemenito srce

1998 - povodom osam vekova manastira Hilandar, istrčan je ultramaraton Bor-Hilandar, preko Bugarske, u dužini od 943 km 1999 - u znak protesta protiv bombardovanja Jugoslavije istrčan je Maraton mira od Novog Sada do srpskog vojničkog groblja Zejtinlik, u dužini od 830 km 2001 - istrčan ultramaraton Milenijumi hrišćanstva od Fruške gora do Atosa, u dužini od 1.026 km 2005 - humanitarni maraton Plemenito srce pravoslavlja od Beograda do Moskve. Najduži i najbrži ultramaraton na svetu, u dužini od 2.450 km, istrčan za 16 dana 2017 - humanitarni maraton Čast otadžbine istrčan od manastira Privina glava nadomak Šida do Kajmakčalana, u dužini od 1.000 kilometara 2018 - humanitarni maraton Heroji otadžbine Srbije, povodom 100 godina od završetka Velikog rada i stradanja srpskog naroda, istrčan u dužini od 1.000 kilometara

Pomoć na račun Podržite maratonce, a možete i trčati s njima

Jedinom atletskom klubu u kojem se ne plaća članarina potrebna je finansijska pomoć za održavanje humanitarnog maratona. Novac možete uplatiti na tekući račun: Banka Intesa 160-98095-89 sa nazankom Za atletski klub Plemenito srce. Ukoliko neko želi da trči sa njima ili mu je potrebna neka informacija, može se javiti Milisavu Jankoviću na broj 064/11-98-943.

Kurir.rs/ B. Travica - N. Tomašević Foto: Dragana Udovičić, Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track