VLADIKA MILEŠEVSKI ATANASIJE: Vaskršnji post je vreme kada najintenzivnije živimo hrišćanskim životom
Foto: Kurir

Pouka

VLADIKA MILEŠEVSKI ATANASIJE: Vaskršnji post je vreme kada najintenzivnije živimo hrišćanskim životom

Društvo -

On je dodao da sada treba najviše obratiti pažnju na postizanje osnovnih hrišćanskih vrlina

Episkop mileševski Atanasije Rakita pozvao je vernike da tokom Velikog posta, koji počinje danas, obrate pažnju na hrišćansku ljubav jer, ako nju postignu, veli, onda će lako postići sve drugo što im je potrebno.

- Vaskršnji post je vreme kada najintenzivnije živimo hrišćanskim životom, kojem se učimo od Gospoda našeg Isusa Hrista, od kojeg se i napajamo životom. On nam je dao svoju nauku kojom je uredio svet i ako bi se upravljali i živeli njegovom naukom, svet bi bio savršen - rekao je u besedi vladika Atanasije.

On je dodao da sada treba najviše obratiti pažnju na postizanje osnovnih hrišćanskih vrlina.

- Ne smemo da dozvolimo da postanemo instrumenti zla, već moramo da se odbranimo i da živimo po Hristovim zapovestima i da budemo primer pravednosti, dobrote i ljubavi. A ako moramo stradati i biti na krstu, onda moramo svetleti sa krsta vrlinama Hristovim, kao što su mnogi pre nas, koji su bili inspiracija svetu, pre svega Gospod naš.

Vaskršnji post počinje 11. marta i traje do 28. aprila, naziva se još i Veliki post zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja. Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda 48 dana - najduži u toku godine, i završava se praznikom vaskrsenja.

Kurir.rs/ M. B. Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track