ANA (36) JE UMRLA NAKON POROĐAJA! Pokrenuta istraga zbog smrti Kragujevčanke! Drama je počela kada se požalila NA BOL U GRUDIMA!
Foto: Printskrin/Facebook

tuga

ANA (36) JE UMRLA NAKON POROĐAJA! Pokrenuta istraga zbog smrti Kragujevčanke! Drama je počela kada se požalila NA BOL U GRUDIMA!

Društvo -

Porodilja Ana M. (36) preminula je 2. marta nakon porođaja u Kliničkom centru Kragujevac, a pokrenuta je procedura unutrašnjeg stručnog nadzora u ovoj zdravstvenoj ustanovi kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti koje su dovele od smrtnog ishoda.

Iz KC Kragujevac su saopštili da se radi o pacijentkinji koja je imala visokorizičnu trudnoću jer je imala urođenu trombofiliju, sklonost ka formiranju trombova u krvnom sistemu, višegodišnju lečenu slabost štitaste žlezde (Hašimotovu bolest) i povišen krvni pritisak u trudnoći.

- Porođena je 2. marta u prepodnevnim satima. Odmah nakon porođaja došlo je do komplikacija u vidu stanja šoka, koje je praćeno diseminovanom intravaskularnom koagulacijom (DIK). Takvo akutno stanje podrazumeva gubitak gotovo svih faktora koagulacije u vrlo kratkom periodu i smrtnost je ogromna, preko 90 odsto. I pored učinjene pravovremene i opsežne reanimacije, kao i primene svih mera i lekova, nije bilo moguće da se smrtni ishod izbegne - navodi se u saopštenju KC Kragujevac.

Kako Kurir nezvanično saznaje, zbog mnogobrojnih zdravstvenih problema koje je imala, izabrano je da se pacijentkinja porađa prirodnim putem u epiduralnoj anesteziji, a drama je počela kada se nesrećna žena požalila na bol u grudima nakon porođaja...

- U tom trenutku u sali je bilo ukupno šest lekara, tri ginekologa, jedan pedijatar-neonatolog, kao i dva anesteziologa, uz babice i tehničare. U međuvremenu, došlo je do komplikacija i kobnog DIK, gde je smrtnost u svetu u preko 90 odsto slučajeva. Svi pokušaji s primenom najmodernijih lekova nisu dali rezultate, iako je bio angažovano još dva ginekologa i dva anesteziologa, kao i ceo tim transfuziologa - kaže naš izvor u KCK.

Prema njegovim rečima, porodica preminule trudnice sve vreme je obaveštavana o komplikacijama koje su nastale, kako se zasad pretpostavlja, zbog preduslova proizašlih iz hroničnih bolesti.

Krivične prijave za optužbe na Fejsbuku

Kako Kurir nezvanično saznaje, jedna od doktorki koja je porađala Anu M. planira da podnese krivičnu prijavu Odeljenju za visokotehnološki kriminal protiv osobe koja je na društvenoj mreži Fejsbuk objavila "netačne informacije vezane za ovaj slučaj". - Reč je o izuzetnom stručnjaku bez mrlje u karijeri, koja je jedan od najuglednijih i najangažovanijih akušera u KC Kragujevac. Na društvenim mrežama neki zlonamerni ljudi su optuživali lekare i čak podsećali da su u poslednje dve godine tri trudnice umrle u KC Kragujevac, a istina je da su lekari uradili sve da spasu Anu, i to odlično zna i njena porodica - kaže naš izvor.

(Kurir.rs / D. Ilić - J. Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track