SONJA (32) JE DOKTOR NAUKA, USAVRŠAVALA SE U SVETU, PA PROGOVORILA O KONKURSIMA U SRBIJI: Tužila je fakultet što je zaposlio osobu koja je studirala 20 godina, dobila pravdu, ALI BILO JE KASNO!
Foto: Prva, Printscreen

naša priča

SONJA (32) JE DOKTOR NAUKA, USAVRŠAVALA SE U SVETU, PA PROGOVORILA O KONKURSIMA U SRBIJI: Tužila je fakultet što je zaposlio osobu koja je studirala 20 godina, dobila pravdu, ALI BILO JE KASNO!

Društvo -

Vukovac u osnovnoj školi i gimnaziji, sa 23 godine diplomirala španski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, s prosečnom ocenom 9,43. Objavljivala je naučne radove, usavršavala se u Americi i Rusiji, radila na fakultetu u Španiji. Doktorirala je i postala majka. Sonja Pajić danas ima 32 godine, a posla u Srbiji za nju nema, jer je, kako kažu, previše kvalifikovana.

Kao stipendistkinja Fonda za mlade talente Srbije i stipendistkinja Ministarstva prosvete i sporta, želela je da odmah po završetku osnovnih studija počne da radi.

"Pošto je država uložila u mene, želela sam ovde da ostanem i odmah počnem da radim", rekla je Sonja Pajić u emisiji "Jutro" na TV Prva.

Ona je prepričala svoje "muke" nalaženja posla u Srbiji, i otkrila da je prvenstveno otišla u osnovnu školu, gde joj je objašnjeno da njima ne treba doktorand, već neko ko će "da radi u školi".

Ona ipak otkriva da je u pitanju bila klasična shema u Srbiji: već su imali kandidata za to mesto, a konkurs je bio farsa. Prvo se traži osoba, a tek onda raspiše konkurs, tvrdi Sonja.

Iste odgovore dobijala je i u ostalim školama u Srbiji. Ne i u Španiji. Tamo je našla posao i radila godinu dana, ali želja za domovinom naterala je da se vrati u Srbiju.

- Mnogi ljudi se čude, ali ja sam zaista želela da se vratim ovde - objašnjava Sonja, koja od svih promašaja u nalaženju posla izdvaja baš jedan.

Pre četiri godine Pajićeva je konkurisala za mesto asistenta za španski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a pozicija je dodeljena osobi koja je fakultet završavala 20 godina!

Sonja nije samo izašla u medije, već je pokrenula i sudski postupak. Posle 3 godine, dobila je svoju pravdu, ali je radno mesto "isteklo", a i više nije mogla da bude asistent. Postala je doktor nauka.

Kurir.rs/prva tv

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track