MALA MILA IZ BEOGRADA NA ROĐENJU IMALA VIŠE OD 5 KG, ALI NIJE JEDINA: U Srbiji se rađaju sve krupnije bebe, a lekari otkrivaju zbog čega se to dešava (VIDEO)
Foto: Profimedia

neverovatno

MALA MILA IZ BEOGRADA NA ROĐENJU IMALA VIŠE OD 5 KG, ALI NIJE JEDINA: U Srbiji se rađaju sve krupnije bebe, a lekari otkrivaju zbog čega se to dešava (VIDEO)

Društvo -

Broj dece u Srbiji koja na rođenju imaju više od 3.500 grama značajno raste, a najsvežiji primer je hrabra Mila, koja je rođena sa više od 5 kilograma!

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje "Batut" broj beba koje su imale preko 3.500 grama na rođenju u 2004. godini je bio 18.870, a taj broj 2010. godine je dosegao cifru od 54.902. Dakle broj rođenih beba se za 6 godina utrostručio, dok je 2004. godine broj rođenih beba sa više od 5 kilograma bio 48, a 2010. godine 96, što je dvostruko više.

foto: Profimedia

Ginekolog dr Mima Fazlagić kaže da veličina beba zavisi od etničkog porekla.

"Veća deca se rađaju u Srbiji, nego što je to slučaj u Japanu iz očiglednih razloga. Drugo veličina dece najviše zavisi od genetike i od majčine težine pre trudnoće", objašnjava Fazlagić i dodaje da je upravo majčina težina ono što je povećano genetičkim rastom koji traje generacijama.

Ona navodi da je treći razlog ishrana, gde napominje da sve veći broj ljudi pati od poremećaja metabolizma šećera. Ovakvo zdravstveno stanje utiče na genetičku predispoziciju za gojaznost koja je već veliki problem.

"Veliki problem je gestacijski dijabetes koji se sve češće javlja. Mi ženama napomenemo da se metabolizam u trudnoći menja i da se nivo šećera i masti penje. Zbog toga se ne savetuje unos velike količine šećera i masti tokom trudnoće, već se insistira na uzimanju proteina kroz ishranu", objašnjava dr Fazlagić i dodaje da je mačina krv tokom trudnoće zajednička i za bebu i da žena mora da vodi računa o šećeru.

Naime, ukoliko je on visok beba mora sama da luči svoj insulin da bi metabolisala te nataložene šećere i zato ona posataje teža.

foto: Profimedia

Sa druge strane pedijatar dr Milica Kotlajić kaže da postoji stav da je porasla težina i visina novorođenčadi, odojčadi, pa i dece, ali da nema informaciju da je to naučno dokazano.

Ona ostavlja mogućnost da se sada majke malo bolje hrane i da koriste vitamine koje im daju ginekolozi, te se zbog toga deca rađaju krupnija.

Pedijatar i gastroenterolog dr Nedeljko Radlović se ne slaže sa tezom da se rađaju krupnija deca, ali skreće pažnju da postoji problem gojaznosti

"Ne radi se o tome da se deca rađaju krupnija generalno u Srbiji. Na 65,040 novorođenčadi, jako je mali broj onih koji su teži od pet kilograma, može se reći da je gotovo zanemarljiv", kaže dr Radlović, ali ističe da treba pričati o gojaznosti kod dece i trudnica, jer je to širenje svesti o problemu koji može prerasti u mnogo ozbiljnije bolesti.

foto: Profimedia

Jedna od njih je problem sa dijabetesom, koji deca dok su u prenatalnom periodu, kao i u periodu novorođenčadi i odojčadi, "nasleđuju" od majke.

Da podsetimo, Beograđanka Mila koja je rođena sa 5.250 grama je na svet došla 11. marta u porodilištu KBC Zvezdra.

Beba Mila
Beba Milafoto: Printscreen RTS

Doktor Ivan Bojović je nakon porođaja istakao da su bebe koje su na rođenju teže od četiri kilograma retkost i da su, od 2.200 porođaja tokom prošle godine u porodilištu KBC Zvezdara, tek tri bebe imale više od 5.000 grama.

Mala Mila nije jedina krupna beba, pa je tako mama Divna Pantović iz Smedereva rodila je krajem 2011. godine sina Gojka koji je na rođenju imao čak 6,1 kilogram. Ona je tada rekla da su joj sve četvoro dece bili krupni na rođenju i imali više od 4 kilograma.

Marija Filipović u decembru 2016. godine na svet je donela zdravog dečaka teškog neverovatnih 5,9 kilograma i dugačkog 64 centimetra.

(Kurir.rs/Telegraf, J.B.Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track