Poskupljenje grejanja potpuno opravdano

Udruženje toplana Srbije

Poskupljenje grejanja potpuno opravdano

Društvo -
Veliki broj toplana je po okončanju prethodne grejne sezone najavio da će tražiti poskupljenje grejanja od 10 do čak 30 odsto

BEOGRAD - Toplane u Srbiji imaju neekonomske cene grejanja zbog čega bi bilo opravdano njegovo poskupljenje, iako se konačna odluku o tome još ne zna, jer poslednju reč daju lokalne samouparave kao osnivači toplana, kažu u Udruženju toplana Srbije. Veliki broj toplana je po okončanju prethodne grejne sezone najavio da će tražiti poskupljenje grejanja od 10 do čak 30 odsto.

U Udruženju toplana sada, međutim, nisu mogli da preciziraju koliko će zatražiti poskupljenje grejanja, niti da li će to zahtevati sve toplane u Srbiji, jer će to zavisiti od svake toplane pojedinačno i od lokalnih samouprava da li će odobriti poskupljenje.

Toplani u Boru je već odobreno poskupljenje grejanja od 10 odsto, a na primer, a toplana u Novom Pazaru je takođe podnela zahtev za poskupljenje.

Procenjeno je da bi ekonomska cena grejanja kod toplana koje koriste mazut iznosila oko 115 dinara po metru kvadratnom, dok na primer cena grejanja u Priboju iznosi samo 57 dinara, rekao je direktor toplane u Priboju Zoran Spajić.

On je istakao da su remonti u toku i da će toplane tehnički biti spremne za sledeću grejnu sezonu, ali da je, što se tiče korekcije cena grejanja, još sve neizvesno. Toplane, kako je naveo, imaju i dug od oko 60.000 tona mazuta prema Republičkim robnim rezervama koji treba vratiti do kraja septembra.

Ukupni dugovi toplana za gas i mazut iznose oko 30 milijardi dinara, što je još jedan od razloga za poskupljenje toplotne enrgije, ukazuju u toplanama Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track