NAŠI MARIFETLUCI ILI ZAKON TRŽIŠTA? Crni luk osam puta skuplji od jabuka!
Foto: Nebojša Mandić

Propast

NAŠI MARIFETLUCI ILI ZAKON TRŽIŠTA? Crni luk osam puta skuplji od jabuka!

Društvo -

Zbog lošeg roda nema domaćeg crnog luka, a uvozni košta kao suvo zlato, dok jabuka zbog problema sa izvozom ima u izobilju, pa propadaju

Na pijacama u Srbiji cena uvoznog crnog luka je i do osam puta veća od kilograma domaćih srpskih jabuka.

U Nišu se domaće jabuke mogu kupiti za svega 10 dinara po kilogramu, a ista količina crnog luka košta čak 80 dinara. I ranijih godina dolazilo je do nesklada u cenama, ali crni luk nikada nije bio toliko skuplji. - Ima mnogo faktora zašto je tolika razlika u ceni. Kod nas je luk slabo rodio, pa je uvozni na kvantaškoj skup. Neko i kupi dva-tri kilograma jabuka za pitu i slično, a koliko vidim, mušterije luk pazare po jednu glavicu ili dve - rekao nam je jedan prodavac na zelenoj pijaci u Nišu.

foto: Profimedia

Slično je i u ostalim gradovima Srbije. Na kvantaškoj pijaci u Beogradu kilogram crnog luka košta 70 dinara, dok u maloprodaji na zelenim pijacama cena ide od 80 pa do 200 dinara po kilogramu. S druge strane, jabuke se na pijacama mogu kupiti po ceni od 20 do 100 dinara.

foto: Marina Lopičić

Agroekonomski analitičar Milan Prostran ističe da su niske cene jabuka posledica izuzetno dobrog roda, kao i problema sa plasmanom zbog raznih marifetluka oko izvoza u Rusku Federaciju, dok je, s druge strane, rod crnog luka podbacio. - Uvoz je usporavalo to što su ruski partneri po mesec-dva proveravali da izvoznici nisu opet napravili neki marifetluk. Drugo, niska cena jabuka posledica je što je cena industrijske jabuke između dva i pet dinara, kao i nedostatak prerađivačke industrije kako bi voće otišlo u sokove i više faze obrade. Kod luka je bila loša godina, a manje ga je bilo i posejano. Manja ponuda na tržištu, veća cena. To je zakon tržišta. Teško je upoređivati proizvode kojima ističe sezona i koji su na visokoj ceni poput crnog luka i krompira, koji će se prodavati još dva meseca, sa jabukama, koje će se prodavati još pola godine - objašnjava Prostran.

Goran Papović Zarađuju na ekstraprofitu

foto: Printscreen

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, kaže da su za drastične razlike u ceni crnog luka i jabuka zaslužni uvoznici i izvoznici. - Žanjemo ono što smo posejali. Zna se ko može da izvozi jabuke i zbog čega naše jabuke propadaju, a zna se i ko može da uvozi crni luk i da nam ga prodaje po visokoj ceni i zarađuje na ekstraprofitu - ističe Papović.

foto: Kurir

Tabela Cene s kvantaške pijace Grad Jabuke Crni luk Beograd 35-45 70 Novi Sad 50 90 Subotica 20 70 Kraljevo 25 70 Leskovac 25 65 Niš 25 65 Šabac 25-40 65 * Podaci portala STIPS (Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije) ** Cene po kilogramu u dinarima

Kurir.rs/ M. Smiljković - S. Tomčić Foto: Shutterstock, Profimedia, Marina Lopičić, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track