TEŠKO JE PROGUTATI PILULU POMIRENJA: Dve trećine građana ne bi prihvatilo izvinjenje NATO zbog bombardovanja
Foto: EPA

dve decenije od agresije

TEŠKO JE PROGUTATI PILULU POMIRENJA: Dve trećine građana ne bi prihvatilo izvinjenje NATO zbog bombardovanja

Društvo -

BEOGRAD - Nešto manje od polovine građana, njih 46 odsto, smatra da ni posle 20 godina od bombardovanja još nije došlo vreme za pomirenje sa NATO-om, pokazalo je istraživanje javnogg mnjenja obavljeno za Insitut za evropske poslove.

Samo trećina građana prihvatila bi izvinjenje zbog NATO bombardovanja, dok ostale dve trećine ne bi, izjavio je večeras direktor Instituta Naim Beširi u uvodu debate "20 godina od NATO intervencije, da li je vreme za pomirenje".

U debati su učestvovali poslanik Dragan Šormaz, bivši ministar odbrane

Dragan Šutanovac, sociolog Vesna Pešić i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

foto: Zorana Jevtić

Saradnja Srbije i zapadne vojne alijanse za građane Srbije zaslužuje nešto veću ocenu od dvojke, rekao je Beširi i dodao da na ocenu nije uticala ni činjenica da većina od 52 miliona evra donacije Ministarstvu odbrane dolazi od zemlja članica NATO.

Istraživanje čije je rezultate Institut dobio danas pokazuje i da 31 odsto građana podržava saradnju.

Članstvo podržava svega 10 osto građana, dok se 79 odsto protivi toj ideji, naveo je Beširi i dodao da je istraživanje pokazalo da 45 odsto građana smatra da je za tih 78 dana, "koji su bili skoro najcrnji dani u skorašnjoj istoriji", ubijeno između 2.000 i 5.000 ljudi.

Hjuman rajts voč dokumentuje, kako je rekao direktor Insituta da je za to vreme stradalo između 488 i 527 civila, i to u Srbiji 201 a na KiM između 278 i 317, a u Crnoj Gori osmoro.

foto: Marina Lopičić

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, ubijena su 754 čoveka.

"Ubijeno je 454 civila i 300 pripadnika oružanih saga. Među civilima bilo je 207 ljudi srpske i crnogorske nacionalnosti, 219 Albanaca 14 Roma i 14 pripadika ostalih nacionalnosti", preneo je on podatke FHP.

Po tim podacima, stradala su 274 pripadika vojske i MUP-a i 26 iz OVK.

Na debati, čiji je moderator bila novinarka Olja Bećković, Jovanović je rekao da pomirenje nije moguće jer je NATO deo onih snaga koje učestvuju u secesiji Srbije.

"Progutati pilulu pomirenja, nemoguće je", rekao je Jovanović što je izazvalo aplauze prisutnih, ali i komentar bivšeg predsednika DS Šutanovca da je sada jasno ko je zvao goste na debatu.

Jovanović, je između ostalog ocenio da je rat mogao da se izbegne i da je u Rambujeu, koji je prethodio bombardovanju, bilo nekoliko neprihvatljivih tačaka za Srbiju.

foto: Dragana Udovičić

Šutanovac je podsetio da se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izvinio građanima Srbije, što je nasmejalo publiku.

Šutanovac je podsetio i na teške trenutke u zemlji tokom bombardovanja, poput obračunavanja sa neistomšljenicima i ubistva novinara Slavka Churuvije, ali i obećanja iz Rusije da će nam stići moćno oružje.

On je rekao i da građani Srbije vole da žive u legendama i ne poštuju tuđe žrtve.

Sociolog i političar Vesna Pešić ocenila je da su rekacije Srbije na obeležavanje godišnjice NATO agresije, kako godine prolaze, "sve luđe i luđe", da one idu od nekad prihvaljive komemoracije do današnje ideje o vojnoj paradi u Nišu ili nedavne ocene ministra Aleksandra Vulina da je to bio terorizam.

foto: Zorana Jevtić

Pešić je podsetila da je Srbija članica Partnerstva za mir od 2006. i da se tada pomirila sa NATO alijansom, sa kojom je dosegla maksimum saradnje, te da je jedini mogući korak napred na tom polju članstvo.

Šormaz koji je šef delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, rekao je da bi za Srbiju bilo najbolje da nastoji da povrati odnose sa SAD koje je imala pre 100 godina i da postane opet "lojalan, kredibilan i predvidiv partner" Vašingtonu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja