Najnovije vesti

PRE PODNE ZA PLATU, UVEČE ZA DODATNE PARE: Lekari će opet dobiti pravo na dopunski rad
Foto: Shutterstock

najvažnije novine predloga zakona koji je u skupštinskoj proceduri

PRE PODNE ZA PLATU, UVEČE ZA DODATNE PARE: Lekari će opet dobiti pravo na dopunski rad

Društvo

BEOGRAD - Sve zdravstvene ustanove, izuzev apoteka, koje ostaju u nadležnosti lokalih samouprava, prema predlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti, preći će u nadležnost Republike ili Pokrajine.

 

Od opštih bolnica i domova zdravlja, prema istom predlogu, formiraće se zdravstveni centri, a zdravstveni radnici će ponovo dobiti mogućnost da dopunski rade kod svog ili drugog poslodavca, pišu Večernje novosti.

 

To su najvažnije novine predloga zakona koji je u skupštinskoj proceduri i o njemu poslanici treba da se izjasne tokom proleća, ističe list. 

 

 

Predloženo rešenje o dopunskom radu već postoji u praksi, a sada će biti precizirano da, recimo, lekar može da ima najviše tri ugovora o dopunskom radu, i to najviše do jedne trećine radnog vremena.

 

"Činjenica da će 'državni lekari' ugovore moći da sklapaju i sa svojim poslodavcem, u zdravstvenu praksu opet uvodi vrstu 'večernjih klinika', odnosno popodnevnu smenu, gde se na pregled umesto sa zdravstvenom knjižicom dolazi sa novčanikom.

 

U Ministarstvu zdravlja kažu da je uvođenje dopunskog rada, uz povećanje plata, jedna od mera da se zadrži zdravstveni kadar.

 

(Kurir.rs/Večernje novosti)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...