SRPSKA FILMSKA PLJAČKA DOBIJA NASTAVAK: Šušljik sam sebi dodelio 3 MILIONA! Još spornih ugovora za filmski hit Južni vetar!
Foto: Vladimir Šporčić

afera!

SRPSKA FILMSKA PLJAČKA DOBIJA NASTAVAK: Šušljik sam sebi dodelio 3 MILIONA! Još spornih ugovora za filmski hit Južni vetar!

Društvo -

U Filmskom centru Srbije proslavljeni glumac pravdao je lažnim fakturama kako je utrošio sporni novac, ali sada se dovodi u pitanje i koliko je odredio svoj honorar

Producent "Korena" Goran Šušljik, protiv koga je reditelj Miloš Avramović podneo krivičnu prijavu jer je navodno na prevaru prisvojio više od osam miliona dinara namenjenih za realizaciju filma "Južni vetar", moraće da dokaže i gde je potrošio još pet miliona, saznaje Kurir.

U Filmskom centru Srbije proslavljeni glumac pravdao je lažnim fakturama kako je utrošio sporni novac, ali sada se dovodi u pitanje i koliko je odredio svoj honorar.

- Nedostaje još oko pet miliona dinara. Avramović će od suda zahtevati da ustanovi i kako je potrošen i deo tog novca. Jedan je otišao na prevode scenarija na bugarski i druge honorare, ali ostaje sporno koliko je Šušljik sebi odredio honorar i da li je, kao što je tvrdio, na taj deo otišlo oko tri miliona dinara. Avramović i njegovi advokati nemaju još uvid u te papire - kaže izvor Kurira.

foto: Zorana Jevtić

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, kaže da ovom slučaju ne sede u skrštenih ruku.

- Čim nas je producent Avramović obavestio o svojim sumnjama, mi smo obavestili državno pravobranilaštvo i pokrenuli proceduru zaštite naših interesa. Naravno, ne možemo da komentarišemo sudske postupke koji su u toku - rekao je Jevtić za Kurir.

S druge strane, u izjavi Tanjugu Goran Šušljik kaže: - U ovom momentu samo znam da me je vlasnik firme "Režim" tužio i sa svojim advokatom analiziram situaciju u kojoj se nalazim. On je dodao da nije iznenađen ovom tužbom, ali tvrdi da malo istine ima u pisanju medija o tome da je on na prevaru prisvojio više od osam miliona dinara namenjenih za realizaciju tog projekta, što je predmet Avramovićeve tužbe.

foto: Damir Dervišagić

Za komentar smo pozvali i Miloša Avramovića. - Ne znam zašto se Šušljik pravi lud kad je prijava podneta pre godinu dana. Nema tu prostora za druga i pogrešna tumačenja. Svako ko ima neku sumnju, moći će da vidi sva dokumenta kad se završi proces. Jasno je na koji je način novac zloupotrebljen. Ne bih dalje komentarisao. Goran je upoznat s celim slučajem - kaže Avramović.

foto: Zorana Javtic

Prevaren i Stojan Stojčić: Ukrali su mi scenografiju

Nakon što je Kurir otvorio aferu "filmska pljačka", javio nam se i reditelj Stojan Stojčić. - Ista produkcija Gorana Šušljika i nama je ukrala scenografiju za svoje "Korene". Scenograf Milenko Jeremić i ja smo pripremali igrani film "Aleksandar" i scenografiju sela Gornji Račnik kod Jagodine, koja je pripremana za štab kralja Aleksandra na Kajmakčalanu. Iako je Jeremić obavestio Šušljika da treba da se reše autorska prava, "Koreni" su snimljeni u selu. U tom ambijentu pored svih kuća bio je i originalni rekvizit sa neprocenjenom vrednošću. Takav rekvizit nema nijedan studio na Balkanu - kaže Stojčić.

Šušljik je, podsetimo, direktno oštetio Avramovića, ali i Filmski centar Srbije, koji im je dodelio sredstva za snimanje filma. Cela prevara je otkrivena kada je reditelj, odnosno njegova firma "Režim", od Šušljikove firme "Aj tu aj" zatražio da mu prenese preostala novčana sredstva koja su dobijena od FCS, a koja nisu potrošena na snimanje tog filma. Kada se obratio ovoj instituciji, Avramović je saznao da je Šušljik preko svoje firme kod FCS opravdao skoro celokupan iznos dobijenog novca. Nakon što je prikupio sve dokaze o ovoj nesvakidašnjoj malverzaciji, Miloš Avramović ih je nedavno dostavio Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Kako se navodi u krivičnoj prijavi u koju je Kurir imao uvid, Šušljik je FCS ispostavljao falsifikovane fakture i fiktivno sačinjene ugovore sa nekoliko firmi kako bi njima opravdao i neutrošeni deo novca namenjen za film "Južni vetar". Njih je koristio i za snimanje serije "Čizmaši".

foto: Dokument

Kurir/ Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track