OBNAVLJANJE POSLE DIVLJANJA: Ponovo postavljen krst na spomen obeležje u Velikoj Hoči
Foto: Kancelarija za Kim

BEZUMAN NAPAD

OBNAVLJANJE POSLE DIVLJANJA: Ponovo postavljen krst na spomen obeležje u Velikoj Hoči

Društvo -

VELIKA HOČA - Mermerni krst, polomljen i srušen u noći između 6. i 7. marta, postavljen je danas na spomen obeležju u Velikoj Hoči kod Orahovca.

Postavljanju mermernog krsta prisustvovali su učenici i nastavnici osnovne škole "Svetozar Marković" iz Velike Hoče i nekoliko desetina građana opštine Orahovac.

foto: Kancelarija za Kim

Svečanu liturgiju povodom postavljanja mermernog krsta održao je seoski paroh Milenko Dragićević uz sasluženje oca Velje Stojkvića iz Orahovca.

Akcija postavljanja krsta na spomen obeležje, a pre nekoliko dana i jarbola, takođe srušenog iste noći i na kojem se ponovo vijori srpska trobojka, sprovedena je zajedničkim naporima predstavnika crkvene opštine Velika Hoča i Orahovac, Udruženja porodica kidnapovanih te opštine i predstavnika privremenog organa opštine Orahovac.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih opštine Orahovac Negovan Mavrić, izjavio Tanjugu da je obnavljanje ovog spomen obeležja veoma značajno za srpski narod u ovom kraju i potvrda je njihove rešenosti da ostanu i opstanu na svojim ognjištima.

"Svi vandalski napadi, a bilo ih je puno do sada, usmereni su na to kako bi nas ekstremisti i teroristi zastrašili i oterali odavde. Ovim im poručujemo da im to neće uspseti", rekao je Mavrić i zahvalio Kancerlariji za KiM na saradnji i pomoći kako bi se krst i pre nekoliko dana jarbol vratili tamo gde im je i mesto.

Spomen-obeležje Srbima u Velikoj Hoči, koji su kidnapovani i mučki ubijeni tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, oskrnavljeno je u noći između 06. I 07. marta kada su i dalje nepoznati počinioci polomili krst i oborili jarbol sa zastavom Srbije.

foto: Kancelarija za Kim

Na taj vandalski I necivilizacijski čin odmah je reagovao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je rekao da je reč o "bezumnom napadu" i ocenio da je rušenje krsta znak široko rasprostranjene netrpeljivosti na Kosovu i Metohiji prema hrišćanskim simbolima.

"Ekstremisti su u Velikoj Hoči kod Orahovca sinoć počinili još jedan bezuman napad na mesto sećanja na Srbe tog kraja koji su mučki ubijeni tokom oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji. Vandali su polomili krst sa spomen-obeležja i oborili jarbol sa zastavom Srbije, i ovo je treći put da se bez ikakvog epiloga događa napad na taj spomenik", naveo je tada Đurić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track