REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Štrajkački odbor neistinama obmanuo evropske sindikalce
Foto: Kurir

Reakcija

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Štrajkački odbor neistinama obmanuo evropske sindikalce

Društvo -

Ukazano je na to da je predsednica štrajkačkog odbora Tatjana Samardžija odbila da odobri dodatak za prekovremene sate za svoje zaposlene

Republički geodetski zavod odgovorio je na pismo Unije sindikata evropskog javnog sektora (European Public Service Union - EPSU) i izrazio žaljenje jer su, prevareni dopisom sindikalnih lidera u RGZ, uputili podršku štrajkačkom odboru koji predvodi opstrukciju rada katastra.

- RGZ je u svom pismu dao dokaze da je Mirjani Jovanović otkaz uručen zbog krivičnog dela koje je počinila u službi i pred sudom priznala, a osuđena je na osam meseci zatvora.

Ukazano je na to da je predsednica štrajkačkog odbora Tatjana Samardžija odbila da odobri dodatak za prekovremene sate za svoje zaposlene, a potom i pozivala druge kolege da ne dostavljaju potpunu isplatnu dokumentaciju za obračun zarada. Praktično štrajkački odbor je kršio sopstveni sporazum koji su Vladi podneli po principu "ključ u ruke" - ističe se u saopštenju menadžmenta RGZ, na čijem je čelu direktor Borko Drašković.

Republički geodetski zavod naglašava da je evropskim sindikatima predočeno da se ovde zloupotrebljava i krši Zakon o štrajku, te da se protivpravno blokira rad najveće pisarnice katastra u Srbiji, koja pruža usluge za čak 800.000 građana, koji sada trpe i veliku materijalnu štetu. U pismu se navodi da Dijana Konstantinović i Predrag Miljković, članovi štrajkačkog odbora, fizički građanima blokiraju pristup u zgradu katastra. Naglašeno je i da je direktor RGZ proglašen za reformatora godine za 2018, te da je dobitnik priznanja Svetske banke za doprinos studiji "Žene, biznis i zakoni" i da je uspeo da otvori čak dva konkursa za prijem u stalni radni odnos 562 službenika geodetske, pravne i informatičke struke.

U pismu se ističe i molba inostranih univerziteta da njihovi studenti obavljaju stručnu praksu u RGZ i upoznaju se s novim tehnologijama koje su primenjene za unapređenje adresnog registra.

Kurir.rs

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track