PROTEST GRAĐANA ZADUŽENIH U ŠVAJCARCIMA: Od Vlade traže rešenje ili razrešenje
Ilustracija, Foto: Shutterstock

muka

PROTEST GRAĐANA ZADUŽENIH U ŠVAJCARCIMA: Od Vlade traže rešenje ili razrešenje

Društvo -

BEOGRAD - Članovi Udruženja građana zaduženih u švajcarskim francima CHF Srbija danas su u Beogradu održali protest pod sloganom "Rešenje ili razrešenje" i zatražili da Vlada Srbije nadje način da reši problem astronomskog rasta zaduženja zbog jačanja te valute.

Protest je počeo ispred Ustavnog suda, a posle toga je kolona krenula ka Predsedništvu Srbije, Vladi, Vrhovnom kasacionom i Apelacionom sudu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Predstavnici udruženja CHF Srbija su Vladi Srbije predali zahteve za donošenje zakona o dinarizaciji svih kredita i zakona o zabrani prinudne prodaje jedine nekretnine, uz predlog tekstova tih zakona.

Advokat Jelena Pavlović rekla je novinarima da će protest trajati bez prekida i razilaženja sve dok Vrhovni kasacioni sud ne donese jasan pravni stav o spornim kreditima, kao što je to učinio po pitanju troškova obrade kredita.

"Nećemo odustati sve dok državne institucije ne shvate ozbiljnost problema. Ovo nije borba samo za rešenje pitanja kredita, već protest za jednu pravnu državu", navela je ona.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Filip Plavčić

Pavlović je podsetila da je udruženje CHF Srbija prošle godine tražilo od Vrhovnog kasacionog suda da se ubrza donošenje presuda koje se odnose na kredite građana zaduženih u švajcarskim francima.

"Vrhovni kasacioni sud je obećao da će sve te predmete rešiti do 1. oktobra prošle godine i da će na osnovu toga međustepeni sudovi znati šta treba da rade. Međutim, to se nije desilo", kazala je Pavlović.

Ona je ocenila da je Vrhovni kasacioni sud građane zadužene u švajcarskim francima stavio u neravnopravan položaj, a ostali sudovi, po njenim rečima, reagovali su neefikasno i konfuzno.

"Naša najveća uzdanica je to što su ovi krediti plasirani i u 13 drugih zemalja koje su zauzele stav da je praksa banaka bila nepoštena jer su te institucije govorile samo o prednostima kredita, ali ne o manama", rekla je Pavlović.

Banke su na taj način, po njenim rečima, neinformisane korisnike kredita "gurnule" u špekulativno devizno tržište.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Sudska praksa i dalje nije ujednačena, a suđenja koja traju 10 godina nama ništa ne znače", dodala je Pavlović.

Ona je kazala da članovi udruženja CHF Srbija smatraju da je glavni posao Vlade Srbije, kao i sudstva da štite ustavni poredak zemlje.

"Verujemo da je naš poredak ozbiljno ugrožen i zato pozivamo sve građane da nam se pridruže u borbi za pravni poredak. Želimo da svaka Vlada radi u interesu svojih građana", rekla je Pavlović.

Oko 20.000 građana je zaduženo uglavnom stambenim kreditima u švajcarskoj valuti koja je u poslednjih deset godina naglo ojačala, pa je 2007. franak vredeo oko 48 dinara, a ovih dana je oko 104 dinara.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track