Najnovije vesti

DANAS SU MLADENCI: Kakav nam je danas dan, takvo će nam biti celo proleće! Ko se venčao u proteklih godinu dana, danas slavi ovaj praznik
Foto: AP/Ilustracija

neka vam je život dug, srećan i sladak

DANAS SU MLADENCI: Kakav nam je danas dan, takvo će nam biti celo proleće! Ko se venčao u proteklih godinu dana, danas slavi ovaj praznik

Društvo

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Mladence - praznik posvećen uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani.

 

Mladence slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a tog dana mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

 

 

Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Posećivanje mladenaca i donošenje poklona, moderan je i gradski običaj, ali su ga i sela širom Srbije  veoma brzo prihvatila. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali je u praksi ipak drugačije.  Mladencima toga dana u goste dolaze samo najuža porodica i prijatelji.

 

foto: AP


Valja napomenuti i da Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i gozba koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Kakvo je vreme danas takvo će biti celo proleće.

 

Praznik mladih bračnih parova uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta. Međutim, kada Mladenci padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se pomeri u vikend pre. 

 

Naši stari su verovali da kakvo vreme bude danas, takvo će biti celo proleće. 

 

(Kurir.rs/Wikipedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...