RUKOVODSTVO RGZ TVRDI: Štrajkači obmanjuju javnost i neće razgovor s rukovodstvom
Foto: Marina Lopičić

Katastar

RUKOVODSTVO RGZ TVRDI: Štrajkači obmanjuju javnost i neće razgovor s rukovodstvom

Društvo -

Savez samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata podržali su zaposlene u Republičkom geodetskom zavodu koji štrajkuju od 27. februara.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović istakao je da se štrajku ne vidi kraj, jer "nema ni pregovora ni razgovara sa rukovodstvom RGZ, iako je njihova zakonska obaveza da moraju ući u pregovore sa sindikatima". Sindikalci i štrajkači su naveli da su prethodnim sporazumom o prekidu štrajka, potpisanim s Vladom Srbije 21. januara, dogovorene isplate prekovremenog rada i da neće biti otpuštanja radnika, što se, kažu, nije desilo.

Iz RGZ, na čijem je čelu Borko Drašković, oštro odbacuju sve izrečeno i ističu da "sindikati dovode u zabludu da direktor treba da se sastane sa štrajkačkim odborom kako bi razmotrili i pronašli rešenja".

- S obzirom na to da su članovi štrajkačkog odbora podneli krivičnu prijavu protiv direktora RGZ, on je delegirao za razgovore sa štrajkačkim odborom, u ime rukovodstva RGZ, pomoćnika direktora za strateški razvoj i načelnicu Odeljenja pravnih i imovinskih poslova, sa kojima niko iz štrajkačkog odbora nije kontaktirao - navode iz RGZ.

Ističu da je država (Republika Srbija) poslodavac zaposlenih u RGZ, a plate su definisane Zakonom o platama državnih službenika, tako da se "o platama može pregovarati samo s Vladom Srbije, a ne sa direktorom RGZ".

Dodaju da je rukovodstvo RGZ u potpunosti poštovalo sporazum prilikom obračunavanja plata, ali da je "štrajkački odbor odlučio da prekrši svoje zahteve i zatražio od zaposlenih da ne podnesu svu potrebnu dokumentaciju potrebnu za zakonsko obračunavanje plata".

- Rukovodstvo RGZ ne može dati odgovor zašto su sindikalni lideri to učinili. Tačno je da je u RGZ angažovano oko 3.000 zaposlenih, ali samo 40 njih nije dostavilo kompletnu dokumentaciju za obračun prekovremenih sati - poručuju iz RGZ i dodaju da od 170 katastarskih službi u Srbiji, samo 22 su izjavile da su u štrajku, "pa štrajkački odbor nema podršku većine zaposlenih".

(Kurir/S. Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track