TRIVAN: U Srbiji samo 10 odsto otpadnih voda bude prerađeno, sve ostalo ode u reke
Foto: Marina Lopičić

ekološki problemi

TRIVAN: U Srbiji samo 10 odsto otpadnih voda bude prerađeno, sve ostalo ode u reke

Društvo -

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine duboko verujemo da je najvažniji problem koji u ekološkom smislu moramo da rešimo pitanje otpadnih voda, jer se u Srbiji manje od 10 odsto otpadnih voda prerađuje, a ostalo ode u reke, rekao je danas ministar ekologije Goran Trivan.

On je na svečanosti obeležavanja međunarodnog "Dana voda" na likovnoj radionici za osnovce, koja je održana na Savi, ocenio da u ovom trenutku Srbija ima dovoljno pijaće vode ali se to ne odnosi na budućost i upozorio da se moramo vrlo štedljivo odnositi da bi ovaj resurs imali u budu budućnosti.

"Nisam srećan zbog činjenice da velikim brojem izvora vode upravljaju neke kompanije. Polako treba da te izvore, u smislu eksploatacije vraćamo državi, jer su oni u suštini nacionalni resurs, i voleo bih da to tako i bude", rekao je Trivan i dodao kako je po količini "autohtonih površinskih voda Srbija poslednja u regionu".

Posle godinu i po dana utvrđivanja činjenica na temu gde se nalazi svaka opština kada su u pitanju otpadne vode, njihova prerada i stanje projekata, Trivan je rekao da " sada imamo Srbiju na dlanu" i podsetio da je Ministarstvo raspisalo konkurs vredan 450 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda.

"To je način da već sledeće godine snažno krenemo u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, a trebaće nam oko 300 postrojenja, što je ukupno oko 5 milijardi evra a taj novac nemamo ali ćemo ga obezbediti kreditima i kroz privatno-javna partnerstva. Kada otpadne vode dovedemo u red onda će Srbija stvarno biti uređena", rekao je Trivan i dodao da će za taj posao trebati desetak godina.

Goran Puzović, direktor javnog preduzeća "Srbija vode" rekao je " da u Srbiji vlada mišljenje da imamo dovoljno vode, a nemamo , ni prostorno ni vremenski" i dodao kako je "naš zadatak da čuvamo vode, brinemo o vodama i budemo zaštićeni od voda, i da se bavimo ekologijom a tu je značajna edukacija koja mora početi u predškolskim ustanovama a završiti se na fakultetima".

Skupu na splavu uz Savski nasip prisustvovali su i predstavnici ministarstava kulture i poljoprivrede kao i slikar Miloš Šobajić a u okviru likovno ekološke radionice družili sa osnovcima iz škole "Laza Kostić" sa Novog Beograd.

Nagrade za najbolje likovne radove na temu "Voda je život" dobili su osnovci Iva Rončević, Boris Rasulić i Anja Dobra.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track