Najnovije vesti

DETALJNA PROGNOZA DO AVGUSTA! EVO KAKVO NAS ČEKA PROLEĆE I LETO: Hladno u aprilu, kiše u maju, a evo i kad stiže PRVI TROPSKI TALAS!
Foto: Beta/Dragan Gojić

VREMENSKA PROGNOZA

DETALJNA PROGNOZA DO AVGUSTA! EVO KAKVO NAS ČEKA PROLEĆE I LETO: Hladno u aprilu, kiše u maju, a evo i kad stiže PRVI TROPSKI TALAS!

Društvo

Kraj zime i početak proleća dočekali smo uz ne tako sjajne vremenske prilike - bilo je kiše, a biće je i u narednim mesecima, čak i tokom leta. Ali, nemojte da očajavate. Iako će proleće i početak leta obeležiti kišne padavine, za "udarne" letnje mesece očekuju se tropske temperature.

Dugoročna prognoza RHMZ-a predviđa da u aprilu i maju temperature ne bi trebalo da padnu ispod proseka za ovo doba godine. U junu mesecu možemo da očekujemo više kiše, ali tokom jula i avgusta očekuje se suvo vreme. Ipak, zbog nepredvidivosti dugoročnih meteoroloških prilika, moguće je da će biti i odstupanja od predviđenih prognoza.

PROLEĆE

Prema rečima meteorologa iz RHMZ-a, Dragana Mihića, za razliku od prošle godine kada su temperature bile znatno iznad proseka, ove godine proleće neće biti toliko toplo.

- Da podsetimo, april prošle godine je bio najtopliji od kada postoje meteorološka merenja u Srbiji, a maj treći najtopliji - objašnjava Dragan Mihić iz RHMZ-a.

April

Prema dugoročnoj prognozi RHMZ-a, srednja aprilska temperatura kretaće se u intervalima od 11 do 14 stepeni, dok će u planinskim predelima biti malo niža, i to do 7 stepeni.

foto: Printscreen AccuWeather

- Očekuje nas prosečno topao april sa manjom količinom padavina na severoistoku i u centralnom delu Srbije - rekao je Mihić.

foto: Accuweather Printscreen

Temperature će biti u granicama normale za ovo doba godine.

Maj

U Beogradu i široj okolini, srednja maksimalna temperatura tokom ovog meseca iznosiće oko 24 stepen, dok će u ostalim delovima zemlje temperature biti iznad proseka.

foto: Printscreen AccuWeather

- Očekuje nas prosečno topao maj sa prosečnom količinom padavina na severu, delu zapadne i istočne Srbije, dok će u južnim krajevima biti manje količine padavina za to doba godine - pojašanjava Mihić.

foto: Accuweather Printscreen

LETO

Prema rečima meteorologa RHMZ-a, prošlo leto bilo je sparno zbog velike količine padavina, dok se ove godine očekuje da će biti manje kišno.

- Za leto možemo da očekujemo toplo vreme sa odstupanjem srednje sezonske temperature do dva stepena Celzijusa. Leto bi u globalu trebalo da bude prosečno kišno - rekao je Mihić.

Jun

Mesec jun će odlikovati srednja temperatura do 28 stepeni, kao i veći broj dana u kojima će biti prisutna kiša.

foto: Printscreen AccuWeather

- U junu na jugu Srbije možemo očekivati nešto veće količine padavina - navodi meteorolog.

Topliiji jun predviđa da će u proseku najniže temperature iznositi oko 17 stepen.

Jul

U julu mesecu možemo da očekujemo temperature iznad proseka, kada će srednja maksimalna temperature u julu biti oko 31,5 stepeni Celzijusa.

foto: Shutterstock

Padavine će biti u granicama proseka, a tokom letnjih meseci predviđeno je da bude od 30-55 tropskih dana.

Avgust

Sledi nam prosečno suv avgust mesec, bez znatnijih padavina. Srednja temperatura koja se očekuje za ovaj mesec iznosiće 30,9 stepena.

- Prošlog leta, koje je bilo toplo i sparno, prevaziđen je maksimalan broj dana

sa padavinama u Sjenici i na Kopaoniku, a takođe i maksimum broja grmljavinskih dana u Leskovcu, Kuršumliji, Kruševcu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Sjenici i na Zlatiboru - zaključuje Mihić iz RHMZ-a.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...