Najnovije vesti

NATO MONSTRUMI! Ubili su mi sina od dve godine i muža: Potresna ispovest Olivere Simić!
Foto: Privatna Arhiva

Zločin u Novom Pazaru

NATO MONSTRUMI! Ubili su mi sina od dve godine i muža: Potresna ispovest Olivere Simić!

Društvo

Neprežaljeni - Bila sam u devetom mesecu trudnoće kada su mi sin i suprug Vladan poginuli, na injekcijama za smirenje dočekala sam porođaj, kroz suze se priseća Olivera Simić tog kobnog 31. maja 1999. godine

Bila sam u devetom mesecu trudnoće kada su mi NATO bombe ubile dvogodišnjeg sina i supruga, kaže za Kurir Olivera Simić, čiji je dvogodišnji sin Marko poginuo u zagrljaju oca Vladana pre 20 godina u prodavnici auto-delova u prizemlju stambene zgrade u Novom Pazaru.

Zajedno u smrt... Marko i tata Vladan  na dečakovom  drugom rođendanu
Zajedno u smrt... Marko i tata Vladan na dečakovom drugom rođendanufoto: Privatna Arhiva, Maki Marko sa ocem Vladanom na proslavi 2. rođendana

Svi plakali

Olivera je tog nesrećnog 31. maja 1999. godine imala 24 godine. - Bila sam u porodičnoj kući, a njih dvojica su otišli do naše radnje da nešto uzmu. Suprug je bio mobilisan, preko noći je bio u kasarni, a ujutru bi dolazio na nekoliko sati da bude s nama. Kada sam oko pola dva čula bombe, pokušala sam da dobijem supruga na mobilni, ali mi nije odgovarao. Vođena nekim instinktom, u devetom mesecu trudnoće krenula sam pešice ka toj radnji. Na pola puta sam srela devera koji mi je rekao da se vratim kući, ali nije ništa hteo ništa da mi kaže, pa sam pomislila da su naši dobro - priseća se Olivera, koja danas živi u Novom Sadu sa ćerkom Anom, koja tamo studira. Vratila se, a u kući ju je sačekalo dosta rođaka.

foto: Privatna Arhiva

- Bile su im suze u očima, ali mi niko ništa nije govorio. Uporno sam ponavljala pitanje gde su Marko i Vladan dok mi svekar nije rekao šta se dogodilo. Sećam se da je došao moj ginekolog i od tog trenutka do porođaja, 17. juna, bila sam pod injekcijama. Posle porođaja shvatila sam da moram da živim zbog ćerke. Ona je rođena iz jedne velike ljubavi i od tada sam život posvetila njoj - priča kroz suze Olivera.

Tata i brat bi bili ponosni...Olivera sa ćerkom Anom, koja je rođena 17 dana nakon tragedije
Tata i brat bi bili ponosni...Olivera sa ćerkom Anom, koja je rođena 17 dana nakon tragedijefoto: Privatna Arhiva

Mali Marko je 19. maja 1999. godine, 13 dana pre pogibije, proslavio drugi rođendan, ali majka Olivera nije imala snage da priča o tim srećnim danima.

Najmlađa žrtva

NATO bomba koja je 31. maja 1999. tačno u 13.25 pogodila stambenu zgradu u centru Novog Pazara, mesaru i prodavnicu auto-delova u prizemlju, usmrtila je 11 Novopazaraca, dok je 12 povređeno. Najmlađa žrtva tog masakra bio je mali Marko Simić.

TUGA ZAUVEK - Markov stric Dejan Simić VLADANU JE JEDNA RUKA BILA OTKINUTA,DRUGOM JE ČVRSTO DRŽAO MARKA

foto: Privatna Arhiva

Kada su NATO bombe pogodile zgradu i prodavnicu auto-delova koju su Vladan i njegov brat Dejan držali, Dejan je bio u magacinu na drugom kraju grada. - Čim je pala prva bomba, rekao sam radniku: „Idemo da pomognemo ljudima“, ne znajući da je naša prodavnica pogođena i da su Vladan i Marko bili unutra. Ispred prodavnice sam video Vladanov auto i dečji bicikl pozadi u kolima - priseća se Dejan Simić, stric malog Marka. Ušao je u radnju i počeo da pretura po ruševinama. - Stigli su i vatrogasci. Rasklonili su tezge i nisu nikoga našli. Pitali su gde dalje da traže, pa sam ih uputio u kancelariju, koja je bila s druge strane prodavnice. Bomba je baš s te strane pala i odnela sva tri zida zgrade gde se Vladan bio sakrio s Markom - kaže Dejan. Ne seća se ko ga je izveo napolje odakle je posmatrao kako spasioci iz ruševina izvlače žrtve. - U bolnici mi nisu dali da uđem, već mi je jedan prijatelj rekao da je Vladanu jedna ruka bila otkinuta, a da je drugom čvrsto držao Marka. Od tog dana otac i majka više nisu ni živeli, samo su disali. Televizor nije upaljen za očeva života, a umro je 2013 - drhtavim glasom priča Dejan.

foto: Kurir

DANAS U KURIRU SAZNAJTE JOŠ

LAŽNI BOJKOT SKUPŠTINE! Boško neće da radi, a uzima brdo love! Dobio milion za zakup stana u Beogradu

SVEDOČENJE PRETUČENOG STEFANA NOVOSELCA: Crnogorac mi je uništio život

PEVAČ UHVAĆEN U NEDELU: Sejo Kalač ukrao telefon na pumpi!

POKLON: Ana i Bastijan sinu kupili stan za rođendan!

POHOD NA EVROPSKO PRVENSTVO 2020! Ronaldo noćas mora pasti

DAN D ZA IZBORE: Naprednjaci se izjašnjavaju o vanrednom izlasku na birališta

MINISTAR PREKRŠIO ZAKON: Vukosavljević vozi auto s blinkerima

TEŠKA SAOBRAĆAJKA: Piroćanac ukrao auto, pa ubio biciklistu (16)

NESREĆA KOD KURŠUMLIJE: Traktor zgnječio dečaka, otac gledao kako mu sin gine

ZORICA BRUNCLIK OSTALA BEZ BRATA: Pevačica posle smrti kuma Šabana ponovo u žalosti

PETRUĆI O INDEKSOVOM POZORIŠTU: Političari su nam bili najjače oružje

DERBI! KAD JE TEŠKO - ČOVIĆ! Zvezda korak bliža finalu ABA lige

TARGET! OVAKO SE ŠIROM SVETA PRKOSILO NATO: Srpski sportisti branili zemlju na sve načine!

DANAS NE PROPUSTITE POKLON DODATAK U KURIRU - NEMAČKI U SVAKOJ PRILICI: Vodič za nemački jezik koji se razlikuje

Danas vas u dnevnim novinama Kurir čeka prvi deo dodatka Nemački u svakoj prilici, iz četiri dela, koji poklanjamo u saradnji sa izdavačkom kućom Klett.

Svako ko hoće da nauči nemački jezik, mora se najpre upoznati sa njegovim standardom, tj. sa jezikom koji se može sresti u masovnim medijima i zvaničnoj komunikaciji. Tek pošto se ovlada standardnim jezikom, mogu se učiti i supstandardne i regionalno različite jezičke forme.

U svakom od četiri dodatka pripremili smo za vas:

• izbor ključnih i korisnih fraza koje se koriste u svakodnevnom životu

• osnovni gramatički pregled

• mini-rečnik

Čitajte Kurir!

foto: Kurir

Kurir / SLAVICA TOMČIĆ

Foto: Privatna arhiva

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...