Najnovije vesti

INSPEKCIJA ĆE REAGOVATI NA SVAKU PRIJAVU: Ministar Đorđević pozvao građane da prijave ako neko radi na crno ili proslodavac ne poštuje propise bezbednosti na radu
Foto: Marina Lopičić

nepoštovanje propisa

INSPEKCIJA ĆE REAGOVATI NA SVAKU PRIJAVU: Ministar Đorđević pozvao građane da prijave ako neko radi na crno ili proslodavac ne poštuje propise bezbednosti na radu

Društvo

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da će inspekcija rada reagovati na svaku prijavu rada "na crno" i nepoštovanje propisa bezbednosti i zdravlja na radu, i apelovao na građane da prijavljuju takve slučajeve.

"Apelujem na građane da prijavljuju rad na crno, jer neretko se dešava i to da radnici postupe pomalo neodgovorno, odnosno ne traže prava koja im pripadaju, a nekad i jedna greška može da dovede do povrede sa smrtnim ishodom", rekao je Đorđević.

Naveo je da se prošle godine dogodio veliki broj povreda sa smrtnim ishodom, a da je, da su radnici koristili odgovarajuću opremu i zaštitna sredstva, to moglo da se spreči.

Đorđević je kazao da je i sam nedavno bio u ulozi "anonimnog građana" i prijavio neke slučajeve koje je primetio na gradilištima, gde se ne poštuju propisi i radnici izlažu rizicima, i da je inspekcija izašla na teren i donela odgovarajuće mere.

"Kontrole su konstantne i na svaku prijavu reagujemo. Svaki izgubljeni život je šteta koja ne može da se vrati i nadoknadi", rekao je Đorđević.

On je podsetio i da je Vlada Srbije ovu godinu posvetila zaštiti bezbednosti i zdravlja na radu.

Kako je rekao, predviđene su brojne aktivnosti na tom planu, kao i izmene Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i donošenje zakona o osiguranju u slučaju povrede na radu.

Govoreći o slučajevima ostavljenih beba i tome na koji način država zbrinjava tu decu, on je rekao da su deca adekvatno zbrinuta i da je najvažnije da su dobro i zdrava. Centri za socijalni rad reaguju odmah, a tek pošto se stvore uslovi može da se obavi procedura prelaska u hraniteljsku porodicu, rekao je ministar.

Upitan o o tome koliko namenski transferi doprinose razvoju novih usluga socijalne zaštite, on je rekao da je primetno da ima manje primedbi na rad centara za socijalni rad i da će resorno ministarstvo tražiti da te ustanove opravdaju sredstva koja su im dodeljena.

Đorđević je rekao i da se iz godine u godinu povećavaju sredstva za osobe sa invaliditetom i da im je omogućemo da učestvuju i rade na projektima jer najbolje znaju šta im je potrebno.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...