NEMA NEOBORIVIH AVIONA! Pukovnik Dani o F117: Evo šta je rekao američki sekretar odbrane, ŠTA SU MU OTKRILI RUSI, šta bi danas mogla da uradi Vojska Srbije
Foto: Slaviša Golubović

bila je to svetska senzacija

NEMA NEOBORIVIH AVIONA! Pukovnik Dani o F117: Evo šta je rekao američki sekretar odbrane, ŠTA SU MU OTKRILI RUSI, šta bi danas mogla da uradi Vojska Srbije

Društvo -

Treći raketni divizion 250 PVO brigade na danšnji dan pre 20 godina oborilo je ponos američke avijacije - neviljdivi bombarder F 117, a prema rečima penzionisanog pukovnika Danija Zoltana Vojska Srbije bi i danas, ako bi morala mogla srušiti i najmodernije letelice, jer, kako kaže, nema aviona koji se ne može srušiti, ako se na vreme otkrije.

A nevidljivi je otkriven četvrtog dana NATO bombardovanja.

"Četvrtog dana bombardovanja neočekivano su izgubili avion za koji su mislili da ni u jednom slučaju ne mogu da ga izgube, da niko ne može da ga otkrije, a kamo li da ga obori", rekao je Dani za Tanjug i dodao da je američki sekretar odbrane bio iznenađen kada je vest čuo gledajući CNN.

Dani je podsetio da je vest da je 27. marta u 20.42 oboren ponos američke avijacije prošla celu zemljinu kuglu, kao da je to bila najveća senzacija.

Prema njegovim rečima, do danas je samo vest o cunamiju koji je 2004. godine poogodio jugoistočnu i južnu Aziju tako brzo projurila kroz svet.

Prema njegovim rečima, svi su iznenadnjeno gledali na tu vest i mislili da SRJ ima tehniku nepoznatu za svet.

"Imali smo ruski sistem 125 n Neva, bila je to dobro održavana ruska tehnologija s kraja šezdesetih koja je u Jugosaviju došla početkom 80-ih", kazao je Dani i dodao da je ipak najvažnije bilo to što je naša borbena posluga bila maksimalno obučena.

"Zahvaljujući njima možete da računate na iskorišćavanje svih borbenih mogućnosti, čak i onih koje do tada nisu bile ustanovljene", kazao je sada penzionisani pukovnik i predavač na Univerzitetu Union Nikola Tesla.

Dani je rekao je da je čuo da je zahvaljući tom podvigu Trećeg raketnog diviziona 250 PVO brigade unapređena ruska nauka i tehnika.

"Jedan ruski novinar mi je rekao znate šta gospodine Dani, unapredili ste rusku nauku i tehniku, razgovarao sam sa sturčnjacima u Rusiji, oni su mi rekli 'nismo znali da sa tom našom Nevom može da se obori F 117', preneo je Danio koji je nakon penzionisanja radio u svojoj pekari u Skorenovcu kod Kovina.

Dani je podsetio da je "noćni soko" kasnije izbačen iz upotrebe iako je tada bio simbol moći američke avijacije. Dodao je da je ipak, zbog dešavanja u Siriji uočena da su dva F 117 bila korišćena, ali da Amerikanci sada umesto njega koriste bespilotne letelice kako bi izbegli gubitak svojih ljudi.

"Sada su u upotrebi F 22 i F 35 i protiv njih bi se mogli boriti. Bitno je da se cilj otkrije na vreme i onda se i protiv njih može boriti isto kao i protiv svakog drugog aviona", rekao je Dani koji je dodao da je za taj veliki, nesvakidašnji i neočekivani poduhvat zaslužna cela brobena posluga.

Avion F 177 koji je zbog svojih performansi u američkoj vojnoj terminologijij nazvan nevidljvi, konstruisan je tako da nijedan radarski sistem ne može da otkrije, završio je u ataru sela Buđanovci, kod Rume oko 20.45 minuta.

Taj podvig VSRJ podigao je i moral građana koji su nosili transparetnte i beževe sa porukom NATO alijansi "Izvinite, nismo znali da je nevidljiv".

Najviše činjenica o tom događaju, o kome su snimljena i dva filma, nalazi se u knjizi "Pad noćnog sokola".

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Slaviša Golubović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja