Najnovije vesti

ŠTA JE DOBRO PROIZVESTI: Srbija najviše izvozi hulahopke
Foto: Profimedia

Analiza

ŠTA JE DOBRO PROIZVESTI: Srbija najviše izvozi hulahopke

Društvo

Iz Srbije se najviše izvoze plastični proizvodi za transport i pakovanje robe i hulahop čarape!

Za ovim proizvodima slede pleteni naglavci bez đonova i oni za vene, zatim sanduci, kutije, gajbe, doboši i drvena ambalaža za pakovanje. Do ovih rezultata se došlo detaljnom analizom svih pravnih subjekata u našoj zemlji koji se bave nekom vrstom izvoza.

foto: Profimedia

U Srbiji trenutno najbolje zarađuju izvoznici putničkih automobila, uključujući karavan, kombi i vozila za trke, zatim trgovci izolovanom žicom, kablovima i optičkim kablovima, dok za njima slede oni koji na stranim tržištima nude nove spoljne pneumatske gume.

Sveukupno gledano, u Srbiji 2.014 kompanija svake godine prodajom robe van granica naše zemlje zaradi više od 100.000, a 6.561 preko 50.000 evra. Od toga čak 4.042 je izvozno zavisno, odnosno više od 30 odsto profita ostvaruje izvozom.

Najveća koncentracija izvoznika je u regionima Šumadije i zapadne Srbije, gde se ovom delatnošću bavi 1.185 kompanija, a zatim sledi Beogradski region sa 1.167 i Vojvodina sa 1.134 kompanije. Oni robu najčešće šalju u Evropu, Aziju i Severnu Ameriku, odnosno u Nemačku, Bosnu i Hercegovinu i Italiju.

Kurir.rs/ M. B. Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...