DANAS POČINJE PROBNI POPIS: Obuhvatiće 20.000 domaćinstava a evo kako ćete moći sami da popunite formular
Foto: Profimedia

popisivanje

DANAS POČINJE PROBNI POPIS: Obuhvatiće 20.000 domaćinstava a evo kako ćete moći sami da popunite formular

Društvo -

U 51 gradu i opštini u Srbiji danas počinje probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava, koji će trajati do 30. aprila.

"Probnim popisom biće obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava i 50.000 ljudi, i on se sprovodi kako bi sve bilo testirano i spremno za glavni, sveobuhvatni popis, planiran za april 2021. godine", rekla je pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević Tanjugu i dodala da će probni popis biti sproveden i u 14 beogradskih opština.

Ona je navela da će se u odnosu na poslednji popis iz 2011, probni popis prvi put raditi na elektronskom obrascu, uz pomoć laptopova, a da je druga novina mogućnost samopopisa preko interneta koju imaju građani Beograda, Novog Sada i Niša, tokom prvih sedam dana aprila.

Planirano je da tu mogućnost iskoristi 13.000 ljudi i 5.000 domaćinstava, a građani su dobili pisma sa osnovnim informacijama o probnom popisu, veb adresom preko koje se samopopisuju, verifikacionim kodom i naznakom da to mogu da učine do 7. aprila.

Snežana Lakčević je ukazala da će, ako građani to ne učine iz bilo kog razloga, na njihova vrata doći popisivači.

Građani bi trebalo da odgovore na sva pitanja, osim na ona koja se odnose na veroispovest i nacionalnost, ali i na stepen invaliditeta.

Prema njenim Lakčevićeva, probnim popisom obuhvaćene su osnovne informacije o stanovništvu - domaćinstvima, stanovima, a koje podrazumevaju demografska pitanja, migratorna, set etnokulturalnih i obrazovnih informacija, kao i pitanja koji se tiču osoba sa invaliditetom - sastavljena u skladu s propisima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Vašingtonskom grupom.

Pred građanima će biti i pitanja poput onih ko živi u domaćinstvu, kada je napravljena zgrada, od kog materijala, da li ima lift, na kom spratu je stan, da li ima vodovod, kanalizaciju ....

"Migratorni blok podrazumeva pitanja - da li ste se selili, da li oduvek živite tu, da li ste živeli u inostranstvu, koliko dugo, zašto ste se vratili, da li imate državljanstvo Srbije, neke druge zemlje ...", kazala je Lakčevićeva.

Prema njenim recima, među pitanjima su i ona o bračnom statusu, broju dece, školskoj spremi, korišćenju kompjutera ...

"Set ekonomskih obeležja podrazumeva pitanja - da li radite, da li ste bili sprečeni da radite, iz kog razloga, da li ste nezaposleni, penzioner, gde vam je firma , kazala je Snežana Lakčević.

Navela je i da je set pitanja koja se odnose na osobe sa invaliditetom uveden jer ne postoji jedinstven registar osoba sa invaliditetom, i kako bi se stvorio osnov za realizaciju i praćenje strateških ciljeva za poboljšanje njihovog položaja.

Projektovana cena probnog popisa je 280.000 evra, a sredstva su obezbedena iz IPA fondova EU.

Sprovodiće ga 85 popisivača koji će, kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe, imati obeležja Republičkog zavoda za statistiku - vidno istaknuto odbrenje za rad, fotografiju i broj lične karte.

Uz sve mere predostrožnosti, građani će svakog dana od 8.00 do 20.00 moći da provere ime i prezime popisivaca, pozivajući info centar na telefon 011 2403 266.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track