ŠKOLA NA VIDIKOVCU ZATRPANA SMEĆEM: Buvljak ugrožava zdravlje dece!
Foto: Kurir

SRAMOTA

ŠKOLA NA VIDIKOVCU ZATRPANA SMEĆEM: Buvljak ugrožava zdravlje dece!

Društvo -

U neposrednoj blizini Osnovne škole "Branko Ćopić", pored pijace na Vidikovcu u opštini Rakovica, od 2016. godine nadležni se bore da sklone ulične prodavce koji za sobom ostavljaju veliko smeće i ugrožavaju zdravlje dece.

foto: Kurir

Problem sa uličnim prodavcima nastao je nakon što su uklonjeni nelegalni prodavci sa buvljaka na Novom Beogradu, od kojih su se mnogi prebacili pored ove škole. Ima ih oko 50, a taj se broj višestruko povećava tokom vikenda.

foto: Kurir

Snežana Kitanović, direktorka škole, istakla je da se oni sa opštinom Rakovica i komunalnim inspektorima iz ove opštine svakodnevno bore sa ovim problemom.

- Događa se da komunalni radnici izađu na teren, prodavci naravno odmah beže i kasnije se vraćaju. Veliki problem nam stvara to što ostavljaju smeće za sobom. Naše tehničko osoblje ima sve više posla, često imamo i po 20 kesa smeća koje ostave iza sebe!

foto: Kurir

Iz opštine Rakovica su nam rekli da se oni zajedno sa njihovim komunalcima bore protiv ovog problema i da svakodnevno obilaze ovu lokaciju.

- U više navrata je rađena kontrola zajedno sa tržišnom inspekcijom grada Beograda i tom prilikom su napisane i prekršajne kazne i pokrenut je upravni postupak. Komunalni inspektori, osim što zabranjuju nelegalnu prodaju, zahtevaju od uličnih prodavaca da uklanjaju otpad za sobom.

Takođe, iz ove opštine dodaju da su kontrole sada pojačali jer će sa dolaskom lepog vremena biti i više uličnih prodavaca.

Sekretarijat za poslove komunalne policije ističe da se oni bore protiv narušavanja komunalnog reda usled bespravnog zauzimanja javne površine - nelegalne ulične prodaje, prljanja javne površine i zaštite životne sredine.

- U periodu od 2016. do 2019. godine izdato je 2.343 prekršajna naloga, 27 usmenih naređenja, podneto je devet zahteva sudiji za prekršaje, izvršeno osam prosleđenja drugom organu na dalju nadležnost i izdato šest mera upozorenja.

Kurir.rs/ B. T. Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track